Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Robbanás az Exxon New York-i olajfinomítójában

2003.02.21. 18:16
Az első jelentések szerint egy benzint szállító tartályhajón következett be a robbanás, amely tüzet okozott az Exxon Mobil olajfinomítóban helyi idő szerint péntek délelőtt a New York-i Staten Island sziget partjánál. Egy munkás életét vesztette, egy másik munkás eltűnt, egy harmadik pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az FBI szerint valószínűleg nem merénylet történt.
A CNN és helyi televíziók jelentése szerint a robbanás a szigetet és a szárazföldön lévő New Jerseyt elválasztó vékony Arthur Killnek nevezett tengerszoroson átívelő Outerbridge híd közelében történt. Staten Island New York öt városrésze közül a legdélibb negyed. Beszámolók szerint egy benzint szállító tartályhajón következett be a robbanás, amely tüzet okozott az olajfinomítóban, de az olajtartályok sértetlenek maradtak. Közép-európai idő szerint 17.15-re jórészt már eloltották a tűz.

Egy halott., egy eltűnt

Első jelentések még arról szóltak, hogy nem történt személyi sérülés. A New York-i televízió szemtanúkra hivatkozó jelentése szerint ugyanakkor több ember is életét vesztette. Magyar idő szerint este kilenckor a New York-i rendőrség bejelentette, hogy egy munkás életét vesztette, egy másik munkás eltűnt, egy harmadik pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett. A finomító birtokosa, az Exxon Mobil olajvállalat szóvivője Prem Nair közölte, hogy a robbanás a cég Staten Island-i kikötőjének olajraktára közelében történt egy ólommentes benzint szállító teherhajó kirakodásakor. A szerencsétlenség okáról nem nyilatkozott. A vízi jármű gyomrában 110 ezer hordó benzin volt.

A hatóságok felkérték a környéken élő embereket, hogy ne menjenek ki az utcára, maradjanak otthonaikban a nagy füst miatt. Michael Bloomberg, New York polgármestere nem sokkal a robbanás után megnyugtatta a környező városrészek lakóit, hogy a tűz nagy valószínűséggel nem terjed át lakott településekre.

Emelkedik az olaj ára

A lángok mintegy egy kilométer magasra csapnak fel, és sűrű fekete felhő gomolyog a helyi olajfinomító fölött. A robbanás dörejét több kilométeres körzetben hallották New York és a szárazföldi New Jersey állam lakói. Egyes helybeliek úgy érezték, hogy megremeg lábuk alatt a föld. A robbanás oka egyelőre nem tisztázott, de az FBI szerint valószínűleg nem terrorista támadás történt. Michael Bloomberg New York-i polgármester sajtóértekezletén kijelentette, "nincs semmi bizonyítékunk és okunk sem arra, hogy a történteket a jelen pillanatban ne tragikus szerencsétlenségnek tartsuk."

A robbanás hatására mintegy 1 dollárral nőtt a kőolaj szabadpiaci ára a New York-i tőzsdén, amely kora este már napi csúcs alatt állt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek