Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szállítás közben robbanhatott a diyarbakiri pokolgép

2006.09.13. 17:00
A feltételezések szerint máshol akarták felrobbantani azt a pokolgépet, amely tíz ember életét oltotta ki a törökországi Diyarbakir, ahol többségében kurdok laknak. A pokolgép egy forgalmas park közelében robbant fel

Feltehetően szállítás közben lépett működésbe kedd este a többségben kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakir városában az a pokolgép, amely kioltotta tíz ember, közöttük hét gyerek életét.

A török hatóságok szerint a robbantók vélhetően más célpontot szemeltek ki támadásuknak, de a robbanószerkezet hamarabb lépett működésbe szállítás közben. A helyi kormányzó hivatala szerint a házi készítésű pokolgép termoszban volt elhelyezve. A hivatal nem tett említést esetleges gyanúsítottakról, illetve arról, hogy a robbanáskor a halottak egyikénél volt-e a pokolgép.

A detonáció a város Baglar negyedében, egy park mellett történt, ahol általában sok járókelő tartózkodik az esti órákban. A rendőrség lezárta és átkutatta a helyszínt és a városból kivezető utakat, házkutatásokat tartott Baglarban, felrobbantott egy tucatnyi gyanús csomagot az ország legnagyobb kurd többségű városában.

A Törökország délkeleti részén tevékenykedő kurd lázadók gyakorta követnek él robbantásos támadásokat, de jellemzően csak kormányzati- és katonai célpontok ellen, polgári személyek nem esnek támadásaik áldozatául.

A betiltott Kurd Munkáspárt(PKK) elítélte a robbantást és cáfolta, hogy bármi köze lenne hozzá. A PKK és Oszman Bajdemir diyarbakiri polgármester is élt a gyanúperrel, hogy a robbantással valaki megkísérelte feltartóztatni a 22 éve tartó fegyveres konfliktus rendezésére irányuló törekvéseket. Éppen szerdán érkezett Ankarába Joseph Ralston, az Egyesült Államok megbízottja, hogy segítséget nyújtson Ankarának a kurd lázadók elleni fellépéshez. A török külügyminisztérium tájékoztatójában felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak a kurd lázadók támadásai, ezekben 91 katona lelte halálát, illetve 472 polgári személy vesztette életét vagy sebesült meg.

A kedd esti robbantás volt a legsúlyosabb pokolgépes támadás 2003 novembere óta, amikor az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat isztambuli öngyilkos merényletében életét vesztette 58 személy.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!