Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Három bűnös a londoni repülőgép-robbantási perben

2008.09.08. 19:43
Bűnösnek mondták ki a londoni repülőgép-robbantási per fő gyanúsítottait, a büntetés mértékéről azonban még nem született döntés. Az esküdtek döntése nem mondta ki azt sem, hogy a vádlottak repülőgépeket akartak robbantani, ehhez készítettek terveket, az összeesküvés vádjában bizonyultak bűnösnek.

Pokolgépes merénylet előkészítésében nyilvánította bűnösnek hétfőn az esküdtszék a Londonban április eleje óta zajló maratoni terrorper fővádlottjait, akiket tömeges repülőgép-robbantási összeesküvéssel gyanúsítanak. Az esküdtek végzése a repülőgépek elleni támadás tervét azonban nem mondja ki.

A vádlottak az ügyészség szerint 2006 nyarán egyszerre több, Londonból észak-amerikai célállomások felé induló repülőgépet akartak öngyilkos merénylők felrobbantani.

Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a világ számos repülőterén máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek fedélzetére felvinni.

A per összesen nyolc vádlottja az ügyészek szerint a United Airlines, az American Airlines és az Air Canada légitársaságok összesen hét - a londoni Heathrow repülőtérről Chicagóba, New Yorkba, San Franciscóba, Washingtonba, Torontóba és Montrealba induló - járatát akarta az Atlanti-óceán felett felrobbantani 2006 augusztusában. A tervek között a vád szerint két chicagói járat felrobbantása szerepelt.

A járatokat, amelyeken összesen több mint 1500-an utaztak, a vádirat szerint úgy választották ki, hogy egyszerre legyenek a levegőben, vagyis a hatóságok az első robbanások után a többi kiszemelt repülőgép indulását már nem tudták volna megakadályozni.

A brit állampolgárságú muzulmán vádlottak az ügyészség szerint hidrogén-peroxidot akartak a repülőgépek fedélzetére csempészni üdítőitalos vagy szájvizes palackokban.

Az eljáró londoni bíróság esküdtszéke a csoport három vezetőjét, Abdulla Ahmed Alit, Assad Sarwart és Tanvir Hussaint hétfőn bűnösnek mondta ki házilagos robbanószerrel megkísérelt gyilkosság előkészületében. Az esküdtek végzésében nem szerepel, hogy a vádlottak kifejezetten repülőgépek felrobbantására szövetkeztek volna. A büntetés mértékét később hirdetik ki.

A most bűnösnek nyilvánított fővádlottak korábban maguk is beismerték, hogy robbantás végrehajtására szőttek összeesküvést, de a fő vádat - a repülőgépek felrobbantásának tervét - végig tagadták.

A perben a vádlottak azt állították, hogy céljuk a brit külpolitika elleni tiltakozás volt, és ezt olyan figyelemfelhívó dokumentumfilmmel akarták elérni, amely egy kisebb robbantást ábrázolt volna a brit parlament környékén. Az akcióval, állításuk szerint, senkinek az életét nem akarták kioltani.

A dokumentumfilm része lett volna az a videofelvétel is, amelyben a merénylőjelöltek felfedik, hogy mártíromságra készülnek, és amelyet a vád a fő bizonyítékok között terjesztett be. Az esküdtszék négy vádlott esetében nem jutott döntésre, egyet pedig felmentett.