Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Három bűnös a londoni repülőgép-robbantási perben

2008.09.08. 19:43
Bűnösnek mondták ki a londoni repülőgép-robbantási per fő gyanúsítottait, a büntetés mértékéről azonban még nem született döntés. Az esküdtek döntése nem mondta ki azt sem, hogy a vádlottak repülőgépeket akartak robbantani, ehhez készítettek terveket, az összeesküvés vádjában bizonyultak bűnösnek.

Pokolgépes merénylet előkészítésében nyilvánította bűnösnek hétfőn az esküdtszék a Londonban április eleje óta zajló maratoni terrorper fővádlottjait, akiket tömeges repülőgép-robbantási összeesküvéssel gyanúsítanak. Az esküdtek végzése a repülőgépek elleni támadás tervét azonban nem mondja ki.

A vádlottak az ügyészség szerint 2006 nyarán egyszerre több, Londonból észak-amerikai célállomások felé induló repülőgépet akartak öngyilkos merénylők felrobbantani.

Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a világ számos repülőterén máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek fedélzetére felvinni.

A per összesen nyolc vádlottja az ügyészek szerint a United Airlines, az American Airlines és az Air Canada légitársaságok összesen hét - a londoni Heathrow repülőtérről Chicagóba, New Yorkba, San Franciscóba, Washingtonba, Torontóba és Montrealba induló - járatát akarta az Atlanti-óceán felett felrobbantani 2006 augusztusában. A tervek között a vád szerint két chicagói járat felrobbantása szerepelt.

A járatokat, amelyeken összesen több mint 1500-an utaztak, a vádirat szerint úgy választották ki, hogy egyszerre legyenek a levegőben, vagyis a hatóságok az első robbanások után a többi kiszemelt repülőgép indulását már nem tudták volna megakadályozni.

A brit állampolgárságú muzulmán vádlottak az ügyészség szerint hidrogén-peroxidot akartak a repülőgépek fedélzetére csempészni üdítőitalos vagy szájvizes palackokban.

Az eljáró londoni bíróság esküdtszéke a csoport három vezetőjét, Abdulla Ahmed Alit, Assad Sarwart és Tanvir Hussaint hétfőn bűnösnek mondta ki házilagos robbanószerrel megkísérelt gyilkosság előkészületében. Az esküdtek végzésében nem szerepel, hogy a vádlottak kifejezetten repülőgépek felrobbantására szövetkeztek volna. A büntetés mértékét később hirdetik ki.

A most bűnösnek nyilvánított fővádlottak korábban maguk is beismerték, hogy robbantás végrehajtására szőttek összeesküvést, de a fő vádat - a repülőgépek felrobbantásának tervét - végig tagadták.

A perben a vádlottak azt állították, hogy céljuk a brit külpolitika elleni tiltakozás volt, és ezt olyan figyelemfelhívó dokumentumfilmmel akarták elérni, amely egy kisebb robbantást ábrázolt volna a brit parlament környékén. Az akcióval, állításuk szerint, senkinek az életét nem akarták kioltani.

A dokumentumfilm része lett volna az a videofelvétel is, amelyben a merénylőjelöltek felfedik, hogy mártíromságra készülnek, és amelyet a vád a fő bizonyítékok között terjesztett be. Az esküdtszék négy vádlott esetében nem jutott döntésre, egyet pedig felmentett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?