Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Újabb piaci vérengzés Bagdadban

2006.10.30. 08:26
Bagdad déli részén, egy piacon robbant pokolgép munkát kereső siíták között hétfőn reggel. A merényletben több tucatnyian meghaltak, rengeteg a sebesült is.

Pokolgépes merényletben meghalt legalább harmincegy ember és több mint ötven megsebesült hétfő reggel Bagdad déli részén egy piacnál, ahol síita munkavállalók sorakoztak alkalmazásra várva, közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva az Associated Press hírügynökség. A belügyminisztériumi jelentéseket idéző Reuters 25 halottról és több mint hatvan sebesültről számolt be első híradásában.

A gyilkos szerkezet piaci árudák és az ott álldogáló emberek mellett robbant negyed hét körül. A jelentések egyelőre ellentmondanak egymásnak abban, hogy öngyilkos merénylő tettéről van-e szó, vagy egy út szélén elhelyezett robbanószerkezet lépett működésbe, írja az AP.

Bagdadnak ebben a negyedében, Szadrvárosban főként síiták laknak, és ez a terület a Moktada asz-Szadr radikális síita hitszónok vezette milícia, a Mahdi Hadseregének a hátországa.

Az amerikai megszállás és a siíta kormányzat ellen harcoló szunnita fegyveresek gyakran - szinte naponta - hajtanak végre hasonló merényleteket, emlékeztet a Reuters a támadással kapcsolatban. Az egyik legvéresebb bombatámadást júliusban követték el, több mint hatvanan haltak meg a szintén szadrvárosi piacon működésbe lépett pokolgép robbanásában.

A reuters hétfői híréhez kapcsolódó összefoglalójában megjegyzi, hogy eddig 99 amerikai katona vesztette életét Irakban októberben, ami 2005 januárja óta a legvéresebb hónapnak bizonyul.