Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Újabb, ezúttal halálos robbanás Törökországban

2006.08.28. 19:14
Egy nappal a marmarisi és isztambuli merényletek után ismét robbanás történt Törökországban.

Legalább három halottja és több mint hetven - köztük több külföldi - sebesültje van török sajtójelentések szerint annak a robbanásnak - vélhetően pokolgépes merényletnek -, amely a Földközi-tenger partján fekvő Antalya üdülőváros központjában történt hétfőn délután. A robbanásnak a CNN-Türk televíziós csatorna értesülései szerint húsz sérültje van, az NTV török hírtévé 18 sérültről tud, míg a Reutersnak nyilatkozó szemtanúk szerint a sebesültek száma elérheti az ötvenet is. A Dogan török hírügynökség jelentése szerint a sebesülteket hat különböző antalyai kórházban ápolják. Az eddigi információk szerint a sebesültek között van négy izraeli és egy jordániai állampolgár.

Antalya a magyar turisták körében is nagyon népszerű nyaralóhely, az ankarai magyar képviselet nem megerősített értesülései szerint nincsenek az áldozatok és a sérültek között külföldi turisták. Az információ a helyi rendőrségtől származik, mondta az Indexnek az ankarai nagykövetség munkatársa.

Az ott nyaraló magyarok körében gyakorlatilag nincs pánik, nem tudni olyanokról, akik megszakítják a pihenésüket és hazautaznak, mondta el az Indexnek az egyik ott tartózkodó idegenvezető. Az utazási irodák munkatársai minden lehetséges tájékoztatást megadnak a hozzájuk fordulóknak, de a tervezett programokon nem változtatnak, "ilyen esetek bárhol történhetnek" - tette hozzá az idegenvezető. A környéken több száz magyar nyaral jelenleg is, hetente három-négy turnus is érkezik a kedvelt üdülőhelyre.

A robbanás okát a hatóságok vizsgálják, de nem zárják ki, hogy öngyilkos merénylet történt. A detonáció egy éttermekkel teli épület előtt következett be, ahol ezt követően tűz ütött ki. A tüzet gyorsan eloltották, majd a helyszínén megtaláltak két, részben összeégett holttestet. Egy másik áldozat a kórházba szállítás után halt bele sérüléseibe.


Képek a robbantás helyszínéről

Szemtanúk szerint egy parkoló motorkerékpár robbant fel egy villamos mellett és a motorbicikli darabjai szétszóródtak a környéken. A halottak egyike egy utcai árus - mondta az egyik szemtanú. Az Anadolu török hírügynökség értesülései szerint egy közeli utcát lezártak a forgalom elől, miután ott gyanús csomagot találtak. Egy bombaszakértőkből álló osztag is a helyszínre érkezett.

Az újabb robbanás egy nappal azután történt, hogy huszonhét ember sebesült meg hétfőre virradóra a dél-törökországi Marmaris üdülőhelyen, illetve Isztambulban működésbe hozott pokolgépektől. Az Associated Press értesülései szerint ezekért a robbantásokért egy radikális kurd szervezet, a Kurdisztán Szabad Sólymai (TAK) nevű fegyveres csoport vállalta a felelősséget. A szervezet közleménye szerint "mindaddig bombák fognak robbanni szerte Törökországban", amíg Abdullah Öcalan, a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt vezetője fogságban van. A közlemény újfent felszólította a külföldieket, tartsák magukat távol Törökország turisztikai régióitól.

A hétfő délutáni robbanás okairól még nem érkeztek megbízható hírek, így nem tudni biztosan, hogy merényletről, vagy esetleg balesetről van-e szó. A török hatóságok szerint feltehetőleg Antalyában is kurd szélsőségesek robbantottak.