Piroska
-1 °C
5 °C

Keresztény prédikátor ítélkezik Saron fölött

2006.01.13. 15:46
Pat Robertson lelkész, a Republikánus Párt jobbszárnyának számító Keresztény Koalíció vezetője élesen bírálta Ariel Saron izraeli miniszterelnököt. Robertson a gázai kivonulás miatt haragszik a politikusra, akit betegsége kapcsán ért a szélsőséges kirohanás. Izrael így mással valósíthatja meg a Kineret parti evangélimi központ tervét.

Pat Robertson Saronnal ellenkező álláspontot képviselt az egyoldalú gázai kivonulás kérdésében. A CBN televízióban (és a magyar ATV-n is) sugárzott műsorában azt mondta a nézőknek, hogy isten visszavágott Saronnak cserébe azért, hogy kiürítette Gáza telepeit. Az evangéliumi keresztények ugyanis azt vallják, hogy Jézus csak akkor térhet vissza, és válthatja meg híveit, ha a szent föld zsidó kézben van.

A Keresztény Koalíció alapítója szerint, Saron agyvérzése „isteni megtorlás a szent föld felosztásáért”.

„Felháborítónak tartunk egy ilyen kijelentést egy kórházban fekvő emberről” – mondta Rami Levi, az izraeli idegenforgalmi miniszter helyettese a CNN-nek.

Robertson az esetet után levélben fordult Omrihoz, Saron fiához, és bocsánatot kér múlt heti kijelentéséért. „Izrael feltétlen szeretete, és aggodalmam az ország biztonságáért vezetett oda, hogy érzéketlen és átgondolatlan véleményt alkottam” – írja levelében. „Kérem Izrael népét, hogy bocsásson meg nekem, amiért ennyire érzéketlenül kezeltem a helyzetet.”

Bocsánatkérés vagy magyarázkodás

Az éles bírálat, majd az érintettek megkövetése azért is érdekes, mert Izrael szerdán újabb lépésekről számolt be az ország északi részére tervezett evangéliumi központ létrehozásában. Robertson pedig személyesen is érintett témában, ő vezette ugyanis az evangéliumi keresztények egy csoportját, akik 50 millió dollár értékű (10 milliárd forint) beruházást terveztek közös vállalkozásban Izrael államával. A vállalkozás egy központot építene Kineret-tó partján, ahol a keresztény hit szerint Jézus a vízen sétált. A további tervekben Robertson viszont már nem szerepel.

Az idegenforgalmi minisztérium Robertson szélsőséges kijelentése miatt szakította meg partnerével a kapcsolatot. Ennek ellenére Izrael nem hagy fel a tervvel, mondta Rami Levi. „Ugyanaz a vállalkozás folytatja a munkát, csak más szereplőkkel” – tette hozzá.

Izrael a Kineret-tó partján adományozott földterületet a központ létrehozására, az ügylet része volt a közös vállalkozásnak. Izraelnek az az álláspontja, hogy a szent hely amúgy is evangéliumi keresztények millióit vonzza évente, a befektetéssel ez a szám még tovább fokozható.

A békeharcosok: Rabin és Saron

Robertson úgy nyilatkozott Saronról, hogy „nagyon szeretetreméltó, és rossz őt kórházi ágyban látni”. Ennek ellenére Saron agyvérzését Jichák Rabin izraeli vezető 1995-ös meggyilkolásához hasonlította. Rabin írta alá az oszlói békét, ami korlátozta a palesztinok önrendelkezését. „Szörnyű eset volt, azonban már meghalt” – vélekedett Robertson a Rabin ellen elkövetett merényletről.

Ted Haggard tiszteletes, a 30 millió tagot számláló Evangéliumi Keresztények Nemzeti Szövetségének (NAE) elnöke azt mondta: „a vita csapás az evangéliumi keresztények és Izrael kapcsolatára, a helyzet rendkívül szerencsétlen”. Véleménye szerint a beruházásban csak akkor várható előrelépés, ha az evangéliumi keresztény vezetők „érzékenyen és jóindulattal fordulnak az emberek és Izrael vezetői felé”.

Az izraeli fél még nem reagált a bocsánatkérésre, így egyelőre nem lehet tudni, hogy hajlandóak-e megbocsátani és folytatni a közös munkát, vagy inkább más partnernek szavaznak bizalmat.

Robertson alapította a Keresztény Koalíciót, majd 1988-ban republikánus elnökjelölti pozícióra tört. Legutóbb akkor kavart vitát, mikor tavaly augusztusban Venezuela elnöke, Hugo Chavez meggyilkolására szólított fel.