Ágnes
-5 °C
2 °C

Paradicsomot dobtak Robertsonhoz

2002.11.22. 18:19
Két oroszul beszélő fiatal férfi paradicsomot, vagy vízzel teli léggömböket dobott George Robertson felé, a NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján. A cseh védelmi miniszter úgy vélekedett, hogy egy paradicsom nem tudja sikertelenné tenni a sikeres NATO-csúcsot.
Valószínűleg paradicsomot dobott George Robertson NATO-főtitkár felé két fiatal férfi, aki részt vett prágai NATO-csúcstalálkozót záró sajtóértekezleten. A biztonsági őrök azonnal körülfogták Robertsont, míg a két férfit kivezették a teremből. Más rendőrségi forrásokból származó értesülés szerint a fiatalok vízzel töltött vörös léggömböket dobtak Robertsonra.

Tekintse meg galériánkat Klikka képre!
Mindkét rendbontó oroszul beszélt, s rendezők szerint orosz újságíró-igazolvánnyal tartózkodtak a teremben. Oroszul azt kiabálták Robertson felé, hogy a NATO rosszabb mint a Gestapo. Amikor elvezették őket, egyikük azt mondta a teremben lévő újságíróknak, hogy ők az orosz Nemzeti Bolsevik Párt aktivistái. "Gyermekeink vére szárad mindnyájatok kezén!" - kiabálta a vörös karszalagot viselő másik fiatalember.

"Ez bosszantó, botrányos, de legalábbis illetlen viselkedés" - mondta újságíróknak Alexandr Vondra, a cseh kormány NATO-csúccsal foglalkozó biztosa. Szerinte olyasféle botrányról van szó, mint amikor két évvel ezelőtt Madeleine Albright asszonyt, az USA cseh származású külügyminiszterét dobálták meg a brünni egyetem aulájában az anarchisták. A teremben jelen lévő Jaroslav Tvrdík cseh védelmi miniszter szerint "egy paradicsom" még nem tudja megváltoztatni azt a tényt, hogy a csúcstalálkozó sikeres volt.

Maga Robertson nem csinált ügyet az incidensből, nem is kommentálta azt. A péntek délután véget ért prágai NATO-csúcstalálkozón ez volt az első incidens

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!