József, Bánk
-7 °C
0 °C

Láthatatlan rakétát tesztelt Irán

2006.03.31. 17:29
A radarok számára érzékelhetetlen, több robbanófej szállítására alkalmas rakétát tesztelt Irán a hadsereg állítása szerint. Eddig Scudok egymáshoz toldozásával igyekeztek növelni pontatlan rakétáik hatótávolságát, az új fegyver állítólag "nagyon pontos".

Radar által érzékelhetetlen rakétával végzett sikeres kísérleteket Irán, jelentette a teheráni állami televízió. A lopakodó rakétát állítólag több robbanótöltettel lehet felszerelni, de hatótávolságáról nem számoltak be. Több röbabnótöltettel általában nagyobb hatótávolságú interkontinentális rakétákat lehet felszerelni, tehát elképzelhető, hogy a Fadzsr-3 néven emlegetett rakéta hatótávolsága eléri a kétezer kilométert.

Irán jelenlegi legnagyobb rakétája, a Sahab-3 atomtöltettel is felszerelhető, hatótávolsága 2000 kilométer.

Az állami tévé közlése szerint az "új generációs" rakétát a radarok nem érzékelik, és "nagyon pontos". A Sahab-3-asról ez nem miondható el, igazából három, összetákolt Scud rakétából áll, és nagy a szórása. Irán rakétatechnológiai fejlesztései észak-koreai támogatással folynak, nehéz elképzelni, hogy más elven épülő rakétát is legyártottak

Irán polgárinak mondott, de a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint fegyverkezési célú atomprogramja mellett az utóbbi időben rakétaprogramját is felgyorsította. Sahab-4 néven Magyarországot is elérő ballisztikus rakétát terveznek. Ez a Sahab-3-as további Scudokkal toldozgatásával készül, azaz nagyon pontatlan fegyver lesz.

A Fadzsr rakétát állítólag egy 17 000 katonával végrehajtott hadgyakorlaton lőtték ki. A gyakorlat az eredeti program szerint egy 700 kilométer hatótávolságú Sahab-2-es kilövésével kezdődött volna.