Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Szíriának szánt rakéták robbantak Észak-Koreában

2004.05.20. 15:07
Szíriának szánt rakéták és rakétagyártáshoz használt alkatrészek is felrobbantak az április végi rjongcshoni vonatbalesetben. A fél várost romba döntő katasztrófában tizenkét szíriai rakétatechnikus is életét vesztette. Az amerikai titkosszolgálatok szerint Szíria rendszeres vásárlója a sztálinista rezsimnek.
Tucatnyi szíriai rakétatechnikus vesztette életét az április végi észak-koreai vonatrobbanásban - erősítették meg amerikai titkosszolgálati források a tokiói Szankei Simbun értesüléseit. A titkosszolgálatok információi szerint a robbanás idején egy Szíriának szánt rakétákat és rakétagyártási technológiát szállító szerelvény tartózkodott a rjongcshoni vasútállomáson.

Rakéták Kínából

Titkosszolgálati jelentések szerint Észak-Korea megnövelt hatótávolságú Scud-C és Scud-D rakétákat adott el a tömegpusztítófegyver-programja kiépítésén dolgozó diktatúrának. A rjongcshonban megsemmisült szállítmány azonban Kínából származott, Észak-Koreában csak hajókra és repülőkre pakolták volna át - írja meg nem nevezett titkosszolgálati forrásokra hivatkozva a World Tribune című napilap.

Az illetékesek szerint a Szíriának szánt szállítmány nem tartalmazott vegyi vagy biológiai anyagokat. A helyszínre érkező külföldi segélyszervezetek mérései sem találták nyomát szennyezésnek. Szemtanúk beszámolói szerint azonban a robbanás után vegyvédelmi ruhás észak-koreai katonák takarítottak a roncsok körül. A különleges alakulatok a rakétaszállítmány nyomait tüntették el.

Az amerikai titkosszolgálatok értesülései szerint a robbanásban elhunyt szíriaiak az ország Tudományos Kutatási Központjának, a tömegpusztítófegyver-program fedőszervének alkalmazottai voltak. A technikusokat Észak-Koreában képezték ki. Feladatuk a rakéták összeszerelése lett volna.

Találgatnak

A rjongcshoni baleset okát csak találgatni lehet, a vezetés nem adott információkat a tragédia felderítéséről. Egyes vélekedések szerint a petróleumot szállító szerelvény egy műtrágya-alapanyag ammónium-nitrátot szállító vonattal ütközött össze, de leszakadt villamosvezetékre is gyanakszanak.

A balesetben az észak-koreai vezetés beszámolója szerint 161-en meghaltak, ezerháromszázan megsebesültek, de egy a mentési munkálatokban részt vállaló segélyszervezet becslései szerint a sebesültek száma meghaladta a tizenkétezer főt.
Bővebben>>