Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Fegyverarzenál egy repülőtéri alkalmazottnál

2003.01.02. 12:41
Bűnvádi eljárás indult a párizsi Roissy repülőtér egyik csomagkezelő alkalmazottja ellen. A férfi gépkocsijában múlt szombaton egy csőre töltött lőfegyvert, valamint automata fegyvereket, jelentős mennyiségű műanyag robbanószert és két detonátort találtak.
A 27 éves francia állampolgárságú, algériai származású Abderazak Besseghir ellen szerdán este terrorista célú bűnszövetkezés, fegyverrejtegetés és hamis személyazonossági dokumentumok birtoklása címén kezdtek nyomozás. Vele együtt ideiglenes letartóztatásba helyezték 43 éves nagybátyját is, aki jogcím nélkül tartózkodik Franciaországban. A férfira a repülőtéri alkalmazott Párizs közeli lakóházában találtak rá. Ellene szintén terrorista bűnszövetkezésben való részvétel, a külföldiekre vonatkozó jogszabályok megsértése és fegyvertartás miatt emeltek vádat.

Jó munkásember volt

A Roissy repülőtéri alkalmazott ellen korábban semmiféle panasz nem merült fel. Abderazak Besseghir azt állítja, hogy nem tudott a kocsijában felfedezett fegyverekről és robbanószerről. Családja a férfi elhunyt felesége rokonainak bosszújának tulajdonítja a feljelentést. A Le Figaro című lap viszont, amely csütörtöki számában foglalkozik az esettel, úgy értesült, hogy a bűnügyi rendőrség terroristaelhárító részlegének (DNAT) kiképzett nyomozókutyái a gyanúsított személyes holmiján robbanóanyag nyomait szimatolták.

Családi bosszú?

A férfi ügyvédje a gyanúsított húgának vallomása alapján amellett kardoskodik, hogy védencét volt rokonsága próbálja befeketíteni, noha életmódja teljesen nyugati stílusú, és a leghatározottabban tagadja, hogy bármilyen fundamentalista, szélsőséges muzulmán csoportosulással kapcsolatot tartott volna.

A gyanúsított Peugeot 206-os gépkocsijának csomagtartójában szombaton találták meg a fegyvereket és robbanószerkezetet. A feljelentő állítólag a volt feleség családjának egyik közeli ismerőse. Kihallgatás után a férfit, valamint a Besseghir apját és két fivérét szabadlábra helyzeték.

Mindenki tagad

A fegyvereken fellelhető ujjlenyomatok és DNS-részecskék hovatartozását jelenleg vizsgálják a rendőrségen. A karácsonyi ünnepeket megelőző két hétben a francia bűnügyi hatóságok széles körű akciók során kilenc terroristagyanús személyt kerítettek kézre. Feltételezésük szerint a szélsőséges muszlim csoportokkal kapcsolatokat ápoló hálózat kötődik az al-Kaida terrorszervezethez, és gyaníthatóan merényleteket készített elő a francia fővárosban. Az egyik csoport tagjai a nyomozók következetése szerint orosz érdekeltségek ellen tervezett akciókat Párizsban. A gyanúsítottak egyelőre tagadnak.