Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Szabad a rókavadászat

2001.03.27. 11:27
A brit alsóházzal ellentétben a Lordok Háza nem szavazta meg a rókavadászatot tiltó törvénytervezetet. A hétfői ülésen a lordok arról döntöttek, hogy a vadászatot önszabályozással fogják rendezni, de a törvényt nem módosítják. Az állatvédők szerint a lordok a kegyetlenségre szavaztak, míg a hagyomány tisztelői szerint ,,ésszerűen" voksoltak a felsőház tagjai.
A brit alsóházzal ellentétben hétfőn a Lordok Háza 317:68-as szavazati aránnyal visszautasította a kutyás vadászat tiltását célzó törvénytervezetet. A lordok visszautasították az alsóház ajánlotta, ,,középútnak" nevezett megoldást is, melynek értelmében a vadászatot csupán törvényi szabályozással engedélyezhetik. A lordok azonban 249:108 arányban úgy döntöttek, hogy a jövőben a vadászat önszabályozó lesz, és nem módosítanak törvényt.

Csírájában elhaló tervezet

A Lordok Háza nem szavazta meg a rókavadászatot tiltó törvénytervezetet
A BBC elemzője szerint a törvénytervezet jövője bizonytalan a májusi általános választások tükrében, illetve a két ház közötti kiegyezés esélytelensége miatt. Az elemzők szerint a tiltó törvénytervezet minden bizonnyal "csírájában hal meg".

A szavazás kimenetének megismerése után az állatvédők azzal vádolták a Lordok Házát, hogy ,,figyelmen kívül hagyja az emberek akaratát", és hogy a lordok ,,kegyetlenségre" szavaztak. A vadászat védelmezői azonban úgy vélik a lordok ,,ésszerűen" voksoltak.

Groteszk vita

A törvény felsőházi vitája során a konzervatív Lord Ferrers ,,groteszknek" minősítette a törvény tárgyalását akkor, mikor a száj- és körömfájás járvány dúl az országban. Egy másik tory, Lord Cope szerint a törvény arra ítélné minden vadászkutyát, hogy szájkosárral járjon a szabadban. A Lordok Háza március 13-án tárgyalt először a törvényről, az akkori tíz órás vitán 69-en szólaltak fel.