Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mégsem német-francia rakétát találtak Irakban?

2003.10.04. 21:49
Chirac francia elnök tagadja, hogy a lengyel katonák Irakban Roland típusú, 2003-ben gyártott francia-német légelhárító rakétákat találtak, mivel azokat 15 éven nem gyártják.
Jacques Chirac francia elnök határozottan cáfolta azt a hírügynökségi jelentést, mely szerint a nemzetközi stabilizációs erőben részt vevő lengyel katonák Irakban Roland típusú, 2003-ben gyártott francia-német légelhárító rakétákat találhattak - tudósított Rómából a TVN lengyel kereskedelmi televízió.

Szombat esti hírműsorában a lengyel televízió megszólaltatta a szintén az olasz fővárosban, az EU kormányközi értekezletének megnyitóján tartózkodó Leszek Miller lengyel miniszterelnököt, aki elmondta: az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója keretében személyesen tárgyalt a francia elnökkel, és lezárták a nagy visszhangot kapott ügyet. Az ugyancsak Rómában tartózkodó Jerzy Szmajdzinski lengyel nemzetvédelmi miniszter sajnálkozását fejezte ki az általa vezetett tárca szóvivőjének nyilatkozata miatt.

Véletlen tájékoztatás

A Reuters hírügynökség pénteken este - Eugeniusz Mleczak lengyel nemzetvédelmi minisztériumi szóvivőre hivatkozva - azt jelentette, hogy lengyel katonák Dél-Irakban, Hilla közelében, az elmúlt napokban egy fegyver- és lőszerraktárban négy darab korszerű, francia-német gyártmányú, idei évjáratú Roland típusú légelhárító rakétára bukkantak.

A lengyel nemzetvédelmi minisztérium szombaton nyilatkozatot adott ki, mely szerint a tárcavezető és a lengyel hadsereg vezérkara nem adott felhatalmazást sem a minisztérium szóvivőjének, sem semmilyen sajtószervnek Roland típusú rakéták iraki megtalálásával kapcsolatos tájékoztatásra. A nyilatkozat szerint Szmajdzinski külön sajnálkozását fejezte ki a rakéták gyártási időpontjára vonatkozó közlés miatt, elrendelte az ügy teljes körű kivizsgálását és a vonatkozó jelentés haladéktalan előterjesztését.

Cáfolta és megdöbbenés

Chirac szombati római sajtóértekezletén kijelentette: 2003-ban gyártott Roland rakétákat a lengyel járőrök nem találhattak Irakban, mert ezeket a rakétákat már 15 éve nem gyártják. Leszögezte, hogy a lengyel közlés jókora zavart okozott, és a lengyel illetékeseknek alaposan ellenőrizniük kell minden információt, mielőtt azokat nyilvánosságra hozzák.

A francia külügyminisztérium - a PAP hírügynökség jelentése szerint - szombaton nyilatkozatot adott ki az Irakban megtalált állítólagos Roland-rakéták ügyében. Ebben a francia fél megdöbbenését fejezte ki a lengyel tájékoztatás miatt, amelyet tévesnek minősített. A nyilatkozat szerint Franciaország - akárcsak sok más nyugati állam - a múlt század 70-es, 80-as éveiben szállított fegyvereket, köztük Roland-1 és Roland-2 típusú rakétákat Iraknak, de Roland-3-as rakétákat már nem adott el oda. A Roland-2 és Roland-3-as rakéták gyártása 1988-ban, illetve 1993-ban befejeződött, ezért nem is gyárthatták őket 2003-ban - olvasható a nyilatkozatban.

Az állítólagos francia rakéták megtalálása azért is különösen kényes téma, mert Franciaország és Németország köztudomásúan a végsőkig ellenezte az iraki katonai beavatkozást, és az 1990-es öbölháború óta fegyverszállítási embargó van érvényben Irak ellen.