Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Áruházakat fosztogatnak a romák Szlovákiában

2004.02.20. 20:08
Félszáz roma rohamozta meg pénteken a Rokoko élelmiszer-áruházat a szlovákiai Ágcsernyőn, ahol erőszakkal vittek el élelmiszert, vélhetően így reagálva a szociális segélyek csökkentéséről szóló, most életbelépett jogszabályra.
Az eset nem egyedülálló: a múlt héten Lőcsén kisebb-nagyobb roma csoportok nagyobb mennyiségű élelmiszert vittek el a Billa üzletlánc ottani áruházából és nem is tagadták: így próbálják magukat kárpótolni azért, hogy kevesebb állami segélyhez jutnak. A nagymultú szepességi városban az eset többször megismétlődött.

Ladislav Fízik, a Roma Parlament elnöke a lőcsei fosztogatások után azt nyilatkozta: attól tart, a jelenség elharapózik, mert a szociális támogatások készpénzben kapott részéből nem lehet megélni. Aggodalmának adott hangot, hogy a lakosság a történtek megismétlődése esetén a romák ellen fordul.

Fízik aggodalmára okot adó, pénteken, Ágcsernyőn megismétlődő fosztogatás során a félszáz roma ember - köztük gyerekek is - megközelítőleg 40-50 ezer korona (mintegy 250-320 ezer forint) értékű élelmiszert vittek haza fizetés nélkül. Az incidens során két eladó megsérült.