Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Őrizetben a kolozsvári fiú támadói

2008.03.16. 14:13
Két gyanúsítottat állított elő a kolozsvári rendőrség, a gyanú szerint a 17 és a 18 éves román fiatalok szombaton megvertek egy 17 éves magyar fiút, aki piros-fehér-zöld zászlóval és kokárdával ment a helyi március 15-i ünnepségre. Egy román szélsőjobboldali csoport magyarellenes rendezvényt tartott szombaton, a két támadó ennek a szervezetnek lehet a tagja.

Két román fiatalt vett őrizetbe a kolozsvári rendőrség, a csendőrséggel együttműködve azonosították a városban március 15-én megvert magyar fiatalember bántalmazóit. A román hírügynökségek a Kolozs megyei rendőrség vasárnapi közleményére hivatkozva jelentették, hogy a hatóságok előállítottak egy 17 és egy 18 éves román fiatalembert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az előző napon bántalmaztak egy magyar fiút.

A 17 esztendős magyar fiatalember piros-fehér-zöld zászlóval és kokárdával ment a helyi március 15-i ünnepségre. Az incidens áldozata azt vallotta a rendőrségnek, hogy a Noua Dreapta (Új Jobboldal) nevű szélsőjobboldali szervezet által rendezett magyarellenes tüntetés résztvevői voltak a támadói.

A Transindex erdélyi hírportál értesülései szerint a fiú az ütlegelés miatt a földre zuhant, elvesztette eszméletét, de szemtanúk szerint tovább rugdosták. A portál szerint a magyar fiatal a Mikó (Clinicilor) utcai klinika sürgősségi osztályán volt, mert a család törvényszéki orvosi látlelet birtokában feljelentést szándékozott tenni.

A kolozsvári rendőrség a vasárnapi hírek szerint két román fiatalembert vett őrizetbe. A közleményt idéző hírügynökségek szerint mindketten több ütést mértek a magyar fiatalember arcára és testére, majd eltulajdonították a nála lévő magyar zászlót.

A hírportál ezzel kapcsolatban tudósít arról is, hogy az Új Jobboldal tüntetésen csaknem hetvenen vettek részt, többségük középiskolásnak kinéző fiatal volt. A szónokok kifejtették, a magyarok a saját országukban alázzák meg és provokálják a románokat a március 15-i megemlékezésekkel, mert ezzel arra a napra emlékeztetnek mindenkit, amikor Erdélyt Magyarországhoz csatolták. Felszólította a román államfőt, a miniszterelnököt és minden állami szervet, hogy ne tűrjék tovább a magyar párt jelenlétét a kormányban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!