Piroska
-2 °C
5 °C

Románia elvesztheti nemzeti zászlaját

2004.04.13. 15:04
Romániát az a veszély fenyegeti, hogy a jövőben nemzeti lobogó nélkül marad, ha esetleg elvesztené a Csád által az ENSZ-en belül kezdeményezett jogi vitát.
Román szakértők szerint Románia és Csád között a nemzeti lobogó kérdése valóságos diplomáciai háborúvá válhat. A történelem és a politika viharai során úgy alakult, hogy a két ország zászlaja teljesen megegyezik, mindkettő piros-sárga-kék, a színek azonos sorrendben, függőleges sávban követik egymást.

Csád 1959-ben beelőzött

A probléma három évvel ezelőtt a felszínre került már, de most újra felvetődött, mivel a szakértők emlékeztetnek rá, hogy a tavaly októberben elfogadott alkotmánymódosítás kidolgozói ismét "megfeledkeztek" e helyzet rendezéséről.

Tény, hogy Románia 1821 óta használja a piros-sárga-kék színkombinációt nemzeti zászlóként (igaz, korábban más elrendezésben), a kommunista rendszerben azonban címer volt középen. A lobogó az 1989-es forradalom után nyerte el végleges formáját, vagyis eltűnt róla a kommunista szimbólum. Az 1991-ben elfogadott alkotmány kimondja, hogy az ország nemzeti színei a kék, a sárga és a piros.

Csakhogy a fenti változtatás eredményeként a román zászló tökéletesen megegyezik a Csád Köztársaságéval, azzal, amelyet az afrikai államban 1959-ben fogadtak el. Csád számára is fontosak ezek a színek, mivel a kék számukra az eget, a reménységet, a mezőgazdaságot és az ország déli részét jelképezi. A sárga a sivatagot és a napsugarat, a piros pedig a jólétet, az egységet és a hazáért való önfeláldozást jelöli.

Az új címer lehet a megoldás

Románia korábban azzal érvelt, hogy a sárga szín az ő zászlajukon más árnyalatú. Mint emlékeztetett, a román alkotmány maga is meghatározza a trikolór színárnyalatait: a kékből a kobalt, a sárgából a króm, a pirosból pedig a vermut árnyalatot kell használni.

Csád mindenesetre az Egyesült Nemzetek jogi osztályánál tett panaszt, emiatt fennáll a a veszélye annak, hogy Románia jogilag elveszítheti a három alapszínből álló zászlaját. Ileana Cazan, a Román Akadémia keretében működő országos heraldikai bizottság titkára egyik sajtónyilatkozatában úgy vélte: az lehetne a legegyszerűbb megoldás, ha a román lobogó sárga színű sávjára ráhelyeznék az ország jelenlegi címerét.