Csongor
0 °C
9 °C

Ceausescu száz év legjobb román politikusa

2007.12.09. 13:30
Romániát még mindig kísérti Nicolae Ceausescu egykori kommunista diktátor szelleme - erre a következtetésre jutott több román elemző annak kapcsán, hogy egy felmérés szerint a románok többsége "a rettegett cipészt" tartja az elmúlt száz év legjobb román politikai vezetőjének.

A romániai Soros Alapítvány felmérése szerint az alanyok 23 százaléka értékeli így az eredeti szakmája szerint cipész Ceausescu uralkodását. Az 1989-es véres forradalom ideje alatt kivégzett diktátor iránti rokonszenv az elmúlt években valamelyest növekedett. 1999-ben is készült ugyanis egy hasonló közvélemény-kutatás, s akkor 22 százalék jelölte meg legjobb politikusnak Románia nem kevesek által még ma is szeretett vezetőjét.

Elemzők és szakemberek szerint Ceausescu népszerűsége azért ily magas a rendszerváltás óta eltelt 18 év után is, mert a lakosság jelentős része "vesztese lett" a kilencvenes évek átmeneti időszakának, vagyis csak kis mértékben részesült a növekvő életszínvonal jótéteményeiből. Az alanyok 23 százalékának véleménye tehát ebben a rétegben felgyülemlett frusztrációt tükrözi - vélik az elemzők.

A képet némiképp árnyalja az az ellentmondásosság, hogy Ceausescu amennyire szeretett, legalább ugyanolyan mértékben gyűlölt is. A válaszadók 24 százaléka ugyanis úgy vélte, hogy a műveletlensége ellenére félelmetes teljhatalomra szert tevő Ceausescu okozta a legtöbb rosszat az elmúlt száz évben román vezetők közül.

Románia mai politikusai is előkelő helyet foglalnak el a lakossági toplistán. Traian Băsescu jelenlegi államfőt azonban az alanyok mindössze 15 százaléka tartja a legjobb politikusnak. Ugyanakkor látványosan megnőtt azok aránya, akik úgy vélik, hogy a rendszerváltás óta egy megszakítással tíz éven keresztül államfői tisztséget betöltő Ion Iliescu ártott a legtöbbet az országnak. Míg 1999-ben csak 7 százalék állította ezt, most számuk eléri a 15 százalékot.