Béla
12 °C
27 °C

Román hontalanokat utasítottak ki Németországból

2001.08.10. 14:30
Megérkezett a bukaresti Otopeni repülőtérre az az első román származású, Németországban élő hontalan, akit a közelmúltban megkötött német-román kormányközi egyezmény alapján utasítottak ki a nyugati országból. Berlin ugyanis meg szeretne szabadulni az országában élő, román származású hontalanoktól, Bukarest pedig minél hamarabb le szeretne kerülni a vízumköteles országok listájáról.
Szerda este érkezett a bukaresti Otopeni repülőtérre Carol Romanov, az első olyan román származású hontalan, akit egy német-román kormányközi egyezmény alapján utasítottak ki Németországból. A feleségét Németországban hagyó férfit egy héttel megérkezése előtt szólították fel a német hatóságok: csomagoljon, mert hazaküldik. A férfi - aki valaha élvonalbeli sportoló volt - 1988-ban érkezett Németországba. Ott érvényes munkaszerződéssel dolgozott a München melletti Vilsbiburgban, szerződését azonban néhány napja a hatóságok közbenjárására felbontották, és a rendőrség kíséretében az ország elhagyására kötelezték.

A férfi a senki földjére menekült

E-mailben terjedő élcelődő karikatúra
A férfi az Otopeni repülőtéren a senki földjén maradt és visszautasította a román hatóságok kérését, miszerint írjon alá egy olyan nyilatkozatot, hogy Romániában szeretne letelepedni. Romanov viszont Németországba szeretne visszatérni, ott azonban börtön és tárgyalás várna rá. A patthelyzetet egyelőre nem sikerült megoldani, a férfi az Amnesty International segítségét kérte ahhoz, hogy visszatérhessen választott hazájába.

A román származású, hontalan férfit azért tudták a germán hatóságok visszaküldeni szülőhazájába, mert a két ország kormánya egy kompromisszumos egyezményt kötött: az EU-ba igyekvő Bukarest visszafogadja a Németországban élő, román származású, de állampolgárságukról lemondott hontalanokat (akik német állampolgárságot még nem szereztek). Mindezért cserébe Berlin támogatja Románia levételét a vízumköteles országok listájáról. A határozat az előzetes számítások szerint nyolcezer embert érint, de az utólagos adatok 70-100 hontalan románt rögzítenek.

Szégyenteljes ügyek a bonni román nagykövetségen

A román külügyminisztérium pedig nemcsak azért egyezett bele a német követelésekbe, mert az EU-tagország kegyeit keresi. A nemrégiben leváltott román bonni nagykövetség munkatársai két kínos botrányba keveredtek ugyanis. A képviselet dolgozóit azzal vádolták meg, hogy tucatnyi román gyermeket szerveznek be és utaztatnak Németországba lopni. Egy másik vád Romanov ügyéhez is kapcsolódik: a követségen - a törvény betartása nélkül - két kézzel osztogatták azokat az igazolványokat, amelyekkel románok tucatjai mondtak le állampolgárságukról, és ezáltal hontalanakká váltak.