Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négy miniszterét cserélte le a román kormányfő

2005.08.22. 21:49
Új lendületet vár, és csökkenő népszerűségének megállítását reméli kormányának átalakításától a román kormányfő. Calin Tariceanu lecserélte a pénzügyminisztert, az európai integrációs ügyek miniszterét, az egészségügy-minisztert és a gazdasági államminisztert.

Alapos átalakítást hajtott végre hétfőn kormányában Calin Tariceanu román miniszterelnök, összesen négy miniszterét menesztette. A négy felmentett kormánytag Ionul Popescu pénzügyminiszter, Ene Dinga, az európai integrációs ügyek minisztere, Mircea Cinteza egészségügy-miniszter és Gheorghe Seculici gazdasági államminiszter.

Az intézkedést azzal indokolta a kormányfő, hogy új lendületet akar adni a kabinet tevékenységének. Romániát, amely az EU-tagság ajtajában áll, Brüsszel is erőteljesen sarkallja reformok végrehajtására. A négy új miniszter: Sebastian Vladescu (pénzügy), Anca Boagiu (európai integrációs ügyek), Eugen Nicolaescu (egészségügy) és Gheorghe Pogea (gazdaságügy).

Az igazságügyi reformok és a gazdasági versenyképesség területén tapasztalható egy helyben topogás akár késleltetheti is Románia (2007-es) csatlakozását az Európai Unióhoz. A pénzügyi tárca új vezetője eddig a minisztérium második embere volt. A frissen jelölt európai integrációs minisztert, Anca Boagiu asszonyt a bukaresti sajtó "láthatatlan" miniszternek nevezi, a kormányfő közeli bizalmasának számít.

Mindenki támadta

Eugen Nicolaescu, az egészségügyi tárca új irányítója eddig eredeti foglalkozását tekintve orvos, és a Nemzeti Liberális Párt szóvivője volt. Elődjét rengeteg bírálat érte a romániai egészségügyi ellátásban uralkodó áldatlan állapotok miatt. Gheorghe Pogea, aki a gazdasági államminiszter tisztségébe kerül, egyben a "gazdasági tevékenységet összehangoló" miniszterelnök-helyettesi teendőket is ellátja majd.

Tariceanu kormányfőt az utóbbi időben mind hevesebb bírálat érte a sajtó részéről és Traian Basescu elnök is kikezdte a kormányt, amikor azt állította, hogy annak tagjai "titkos gazdasági csoportok befolyása alatt állnak". Tariceanu a kormányátalakítással feltehetően kabinetje megítélésén kíván javítani, és igyekszik megállítani a közvéleményben róla kialakult kép rohamos romlását - vélik megfigyelők.