Gergely
6 °C
23 °C

Négy miniszterét cserélte le a román kormányfő

2005.08.22. 21:49
Új lendületet vár, és csökkenő népszerűségének megállítását reméli kormányának átalakításától a román kormányfő. Calin Tariceanu lecserélte a pénzügyminisztert, az európai integrációs ügyek miniszterét, az egészségügy-minisztert és a gazdasági államminisztert.

Alapos átalakítást hajtott végre hétfőn kormányában Calin Tariceanu román miniszterelnök, összesen négy miniszterét menesztette. A négy felmentett kormánytag Ionul Popescu pénzügyminiszter, Ene Dinga, az európai integrációs ügyek minisztere, Mircea Cinteza egészségügy-miniszter és Gheorghe Seculici gazdasági államminiszter.

Az intézkedést azzal indokolta a kormányfő, hogy új lendületet akar adni a kabinet tevékenységének. Romániát, amely az EU-tagság ajtajában áll, Brüsszel is erőteljesen sarkallja reformok végrehajtására. A négy új miniszter: Sebastian Vladescu (pénzügy), Anca Boagiu (európai integrációs ügyek), Eugen Nicolaescu (egészségügy) és Gheorghe Pogea (gazdaságügy).

Az igazságügyi reformok és a gazdasági versenyképesség területén tapasztalható egy helyben topogás akár késleltetheti is Románia (2007-es) csatlakozását az Európai Unióhoz. A pénzügyi tárca új vezetője eddig a minisztérium második embere volt. A frissen jelölt európai integrációs minisztert, Anca Boagiu asszonyt a bukaresti sajtó "láthatatlan" miniszternek nevezi, a kormányfő közeli bizalmasának számít.

Mindenki támadta

Eugen Nicolaescu, az egészségügyi tárca új irányítója eddig eredeti foglalkozását tekintve orvos, és a Nemzeti Liberális Párt szóvivője volt. Elődjét rengeteg bírálat érte a romániai egészségügyi ellátásban uralkodó áldatlan állapotok miatt. Gheorghe Pogea, aki a gazdasági államminiszter tisztségébe kerül, egyben a "gazdasági tevékenységet összehangoló" miniszterelnök-helyettesi teendőket is ellátja majd.

Tariceanu kormányfőt az utóbbi időben mind hevesebb bírálat érte a sajtó részéről és Traian Basescu elnök is kikezdte a kormányt, amikor azt állította, hogy annak tagjai "titkos gazdasági csoportok befolyása alatt állnak". Tariceanu a kormányátalakítással feltehetően kabinetje megítélésén kíván javítani, és igyekszik megállítani a közvéleményben róla kialakult kép rohamos romlását - vélik megfigyelők.