Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Magyarország legalább olyan veszélyes, mint Irak?

2002.11.04. 09:42
A román közvélemény számára a szélsőséges politika fogalma jelentős részben az országban élő magyar nemzeti kisebbséghez és Magyarországhoz kapcsolódik. A megkérdezettek szerint a világon leginkább szélsőséges politikát folytató államok közül Irakot követően Magyarország áll a második helyen, az arab államok összességét megelőzve. A románok 37,5 százaléka, ha tehetné, betiltaná a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget.
A Multimedia Political Communication nevű intézmény megbízásából október közepén végeztek Romániában országos felmérést arról, hogy miként vélekednek a románok a szélsőséges politikáról és a társadalmi diszkriminációról. A felmérésből egyebek között az derült ki, hogy a románok a szélsőséges politika fogalmát elsősorban az etnikai kapcsolatokkal, a többség és a nemzeti kisebbség viszonyával hozza összefüggésbe.

A magyarok szélsőségesebbek, mint az arabok?

A felmérést megrendelő intézet értékelése szerint ennek egyik legmeglepőbb jele az, hogy a megkérdezettek szerint a világon leginkább szélsőséges politikát folytató államok közül Irakot követően (17,1 százalék) Magyarország áll a második helyen (11,7 százalék), az arab államok összességét (11 százalék) megelőzve.

A románok nagy többsége szerint a szélsőségesség nem veszélyezteti Románia és szomszédai kapcsolatát. Kivételt Magyarország képez: a megkérdezettek 42 százaléka tart attól, hogy a két ország viszonya az extremizmus miatt rosszra fordulhat.

- Nehéz lenne megmagyarázni, hogy mit keres egy békés közép-európai ország, amely maga is a demokratikus átmenet nehézségeivel küszködik, a terrorizmus által uralt arab országok között. Egy azonban biztos: a "szélsőséges Magyarország" képzete annak vitathatatlan bizonyítéka, hogy milyen zűrzavar és kétértelműség jellemzi a román társadalomban ennek a fogalomnak az értelmezését - állapította meg a Multimedia Political Communication elemzése.

Betiltanák az RMDSZ-t

Hasonló módon viszonyul a román közvélemény a romániai magyarokhoz is. Bár a felmérésből az derül ki, hogy a románok jelentős része csak a cigányokkal szemben viseltet nyílt elutasítással, a szélsőséges romániai pártok közé kizárólag a Nagy-Románia Pártot (PRM) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget sorolják.

A románok közel 30 százaléka egyetért azzal, hogy a szélsőséges pártokat be kellene tiltani. A betiltással egyetértők 52,1 százaléka szerint a Nagy-Románia Pártnak, 37,5 százaléka szerint pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek kellene eltűnnie a politikai színtérről. Ezek fényében nem meglepő, hogy a romániai politikusok közül Corneliu Vadim Tudor szenátort és Gheorghe Funar kolozsvári polgármestert, a PRM elnökét, illetve főtitkárát, valamint Tőkés László püspököt és Markó Bélát, az RMDSZ tiszteletbeli, illetve szövetségi elnökét tartják szélsőségesnek a románok.

A magyar politikusok a felelősek?

A romániai magyarokat a megkérdezett románok döntő többsége "elfogadhatónak" tartja, de a megkérdezettek 44 százaléka úgy vélekedik, hogy a magyarok "nem lojálisak" a román állammal szemben. A választ adók többsége szerint a románok és a magyarok harmonikusan tudnának együtt élni, de ez a politikusok hibájából nem valósul meg. A harmónia megzavarásáért a megkérdezettek 57 százaléka szerint a román, 65 százaléka szerint pedig a magyar nemzetiségű politikusok a felelősek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?