Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Semmi sem lesz Medgyessy román tévéjéből?

2005.11.22. 18:28
Az RMDSZ ügyvezető elnöke tagadja, hogy ő maga egy személyben döntött volna az eredetileg egy magyar nyelvű erdélyi tévé létrehozásáre szánt pénzek fölött. A pénz nem elég, de amennyi van, arra is szükség lenne máshova.

Nem irányította át az erdélyi magyar televízió létrehozására kapott 300 millió forintos támogatást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), hanem mindössze elvi döntést kért a támogatótól, egyezzen bele abba, hogy az összegből a romániai magyar elektronikus médiát támogassák - jelentette ki Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Egyetlen ember dönt a 300 millióról?

A témáról a keddi Magyar Nemzet számolt be. Ebben az olvasható, hogy a céltámogatás rendeltetésének megváltoztatásáról, azaz a már meglévő romániai magyar elektronikus műhelyek támogatásáról egyetlen ember - Takács Csaba - határozott.

Az egész napos sugárzásúra tervezett, önálló erdélyi magyar televízió támogatásáról két évvel ezelőtt Medgyessy Péter akkori kormányfő biztosította Markó Bélát, az RMDSZ elnökét, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) pedig meghívásos pályázat útján ítélt meg 300 millió forintot a televízió alapítása céljából létrehozott Janovics Jenő Alapítványnak. Medgyessy másfélmillió romániai magyarnak szánta az ötletét, amelyet 2004 közepére tervezett tető alá hozni. Bővebben> > >

A romániai magyar politikus "szemenszedett hazugságnak" nevezte az állítást. Közölte: a pénz rendeltetéséről még nem döntöttek. Takács szerint ha a magyar kormány ezt a pénzt már elkülönítette, azzal mindenképpen a romániai magyar televíziózást kellene támogatni, hiszen a jelenlegi stúdiók a szükséges minimális ellátottsághoz képest is csak nagyon szűkös anyagi támogatásban részesülnek. Takács hangsúlyozta, hogy a 300 millió forint nem elég a televízió beindításához.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft