Judit
2 °C
7 °C

Románia és Bulgária is több pénzt szeretne az EU-tól

2002.12.05. 12:37
Újabb erőpróbának néz elébe az Európai Bizottság: a 2004-ben csatlakozó országok részéről megfogalmazott és makacsul fenntartott többlet-támogatási kérések mellé most két újabb igény csatlakozik. Románia és Bulgária sem akar lemaradni, a csatlakozási feltételek teljesítéséhez a felajánlottnál nagyobb támogatást kér.
Romániának több pénzre van szüksége ahhoz, hogy felkészüljön az EU-csatlakozásra - állította Brüsszelben Hildegard Puwak, Románia európai integrációért felelős minisztere azt követően, hogy az Európai Bizottság már javaslatot tett a Romániának és Bulgáriának szánt pénzalap bővítésére. Eszerint 2004-től 20 százalékkal növekedne a támogatás összege, majd 2006-ban a növekedés mértéke 40 százalék lenne.

Románia jelenleg körülbelül 700 millió eurót kap évente. 2006-ban az országba egymilliárd eurónál nagyobb összeg jutna, s ezzel Románia rekordot dönt: Günther Verhaugen bővítésügyi biztos szerint Románia kapja majd az EU által valaha is nyújtott legnagyobb támogatást.

Koppenhágára vetik vigyázó szemüket

Ennek ellenére a román hatóságok úgy vélik, az Európai Bizottság és Bukarest között létrejött megállapodásban foglalt prioritásokat tekintve a támogatás összegének nagyobbnak kellene lennie. Az EU-Románia együttes tanács brüsszeli ülésén Hildegaard Puwak ismertette a román aggodalmakat, ám nem kapott biztató választ. Románia most a koppenhágai csúcstalálkozótól vár számára kedvező fordulatot. Tételesen azt, hogy ott ismertetik Románia úgynevezett road-map-jét, amely meghatározza az elvégzendő feladatokat, majd megerősítik a 2007. január elsejei csatlakozási időpontot, s végül bejelentik, hogy 2004 és 2006 között Románia milyen többlet-támogatásokra számíthat, nyilatkozta Vasile Puscas, Románia EU-integrációval megbízott főtárgyalója.

Romániai sajtóértekezletén Vasile Puscas hangsúlyozta, hogy a 2004-es EU-bővítést követő európai parlamenti választások valamelyest lassíthatják majd a csatlakozási folyamatot, s a választásokat követően Románia egy teljesen új összetételű európai hatalommal áll majd szemben, a román vezetés összességében mégis derűlátó az ország csatlakozási esélyeit illetően.

Befogadóképesség

A mielőbbi csatlakozási cél elérésének érdekében Bulgária is több támogatáshoz próbál jutni, nyilatkozta az EUobservernek Stanislav Daskalov, Bulgária európai uniós nagykövete. A bizottság által kínált 40 százalékos támogatásnövekedéssel kapcsolatban a bolgár politikus azt mondta: az jócskán alul marad Bulgária elvárásain, ők ugyanis legalább 50 százalékos növekedésben bíztak. Stanislav Daskalov ugyanakkor belátta, hogy az országnak jelentősen javítania kell a támogatások befogadóképességén.

Csatlakozók kérik

Szakértők szerint a két országnak alig van esélye elvárásainak beteljesülésére, hiszen az EU jelenleg kemény tárgyalásokat folytat a 2004-ben csatlakozó tíz ország pénzügyi csomagjáról. Magyarország, Lengyelország, Szlovénia és Csehország szintén a pénzalapok növelését kéri, s ezek az országok még a koppenhágai csúcsértekezletig is csak abban az esetben hajlandóak lezárni az egyeztetéseket, amennyiben követeléseik sikerrel járnak.

A helyzet ismeretében a bolgár nagykövet megfogalmazta a várhatóan 2007-ben csatlakozó két ország valós aggodalmait: az első csatlakozási hullámot követően mi marad a most még kívül maradóknak? Románia ugyanakkor attól is tart, hogy a tíz országgal folytatott nehéz egyeztetések következményeként az Európai Bizottság képtelen lesz majd koncentrálni a csatlakozási feladatcsomag megújításával és az anyagi támogatás növelésével kapcsolatos román igényekre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?