Adalbert
13 °C
21 °C

Alacsony részvétel a romániai választásokon

2008.06.15. 20:48
A Szociáldemokrata Pártból kilépett, és a bukaresti polgármesteri székért függetlenként induló Sorin Oprescu ülhet a román főváros városvezetői székébe - állítják a közvélemény-kutató intézetek az urnazárást követő jelentésekben.

Az exit-poll adatok szerint a független Sorin Oprescu majdnem tíz százalékkal előzte meg Vasile Blagat, a Demokrata-Liberális Párt jelöltjét a főpolgármesteri tisztségért folyó versenyben. Oprescunak 54, míg ellenfelének 46 százalékot jósolnak a jelentések, a felmérések hibahatára négy százalék. Oprescu Bukarest első független polgármestere lesz, romániai elemzők szerint azonban az új polgármester továbbra is jó viszonyban van egykori pártjával.

A romániai helyhatósági választások második fordulójában a szavazók összesen 1474 településvezető mandátumáról döntöttek. Magyar-magyar viszonylatban a választások legnagyobb tétje a székelyföldi Sepsiszentgyörgy és Gyergyószentmiklós volt, ahol az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt jelöltjei mérkőztek meg egymással.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint délután öt óráig a szavazásra jogosultak 33,84 százaléka voksolt. A 46,39 százalékos vidéki szavazási kedv messze meghaladta a városokban regisztrált 26,18 százalékos arányt. Legtöbben a dél-romániai helységekben járultak az urnákhoz. A választások első fordulójához hasonlóan, most is a fővárosban mentek el a legkevesebben voksolni, a délután öt órakor mért adatok szerint a szavazási joggal rendelkezőknek alig 21,46 százaléka.

Egy három hónappal ezelőtt bejegyzett párt képességeihez képest jó eredményeket ért el a Magyar Polgári Párt a romániai helyhatósági választásokon - jelentette ki Szász Jenő, az MPP elnöke. A második fordulóban sikerült megnyerniük a polgármesteri széket Gyergyószentmiklóson, Gyergyóujfaluban, Tusnádfürdőn és Gyulakután, Zetelakán pedig az általuk támogatott független jelölt végzett az élen. Egyetlen taktikai hibát követtek el, azt, hogy a kampány heve miatt reményeik többről szóltak, mint amit lehetőségeik lehetővé tettek. Ötszáz helyi és megyei önkormányzati képviselői helyet sikerült megszerezniük a helyhatósági választások során, ami egy ilyen zsenge korú párt számára szép eredmény. Az RMDSZ erős falusi hálózattal rendelkezik polgármesterei révén, ilyen fiatalon pedig az MPP nem tudta felvenni a versenyt ezzel a hálózattal. Ehhez idő kell, akárcsak ahhoz, hogy egyéni jelöltjeik jobban szerepeljenek. A sepsiszentgyörgyi polgármesteri tisztség elhódításáért versenybe küldött Csinta Samu jó jelölt volt, ezt bizonyítja, hogy Antal Árpádnak meg kellett izzadnia, és végül csak második fordulóban sikerült győznie.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára a két legfontosabbnak tekintett helyszínen, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben is sikerült nyerniük a szövetség által versenybe küldött jelölteknek - mondta Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Markó emlékeztetett arra, hogy az első fordulót követően az RMDSZ-nek sikerült 148 polgármesteri tisztséget megszereznie, a második forduló után pedig újabb 30-35 városvezetői poszt megszerzésében reménykednek. A részvétel elég jó volt, ugyan régiónként különbözött a szavazási kedv, így egyes vidékeken az első fordulóhoz képest kisebb részvételt tapasztaltak, másutt nagyobbat, de összességében az érdeklődés nem volt kisebb, mint két héttel ezelőtt.

Markó szerint az RMDSZ jól teljesített. A szövetségnek az volt a célkitűzése, hogy a 2004-es helyhatósági választásokon elért eredményeket nagyjából megismételje. Ez sikerült, és ez nagyon fontos, nem csak az RMDSZ, hanem elsősorban az erdélyi magyar közösség számára, ugyanis az önkormányzatokban ugyanolyan erősek lesznek, mint az elmúlt négy esztendőben - mondta Markó.