Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Az utolsó orosz cár gyermekeinek maradványait találták meg

2008.04.30. 13:41
Az utolsó orosz cár, II. Miklós két gyermekének földi maradványait találták meg tavaly nyáron Jekatyerinburg közelében. Ezt számos egyéb vizsgálat mellett egy amerikai laboratóriumban végzett DNS-teszt is igazolta - jelentette be szerdán Eduard Rosszel szverdlovszki kormányzó.

Korábban hasonló eredményre jutottak a helyi törvényszéki orvos szakértők, egy neves moszkvai laboratórium, az Egyesült Államok fegyveres erőinek DNS-azonosítási laboratóriuma és Massachusetts állam egyetemének genetikai laboratóriuma is.

Mária nagyhercegnő és Alekszej trónörökös maradványainak keresését Jakov Jurovszkijnak, a kivégzés irányítójának nemrég még titkosan kezelt, többek által hamisnak tartott naplója alapján több jekatyerinburgi tudományos és társadalmi szervezet kezdeményezte. Jurovszkij szerint a kivégzett család két tagját másutt temették el, mint a többieket, hogy ezzel is megnehezítsék az esetleges későbbi azonosítást. A vizsgálatok alapján végleg egyértelművé vált, hogy Mária nagyhercegnő és Alekszej trónörökös földi maradványairól van szó.

II. Miklós cár 1917. március 2-án (az orosz ortodox naptár szerint 15-én) lemondott trónjáról fivére javára. A lemondott cárt március 8-án az Ideiglenes Kormány utasítására letartóztatták és Carszkoje Szelóba, majd a bolsevik hatalomátvétel után, 1918 áprilisának végén az uráli Jekatyerinburgba szállították.

1918. július 16-ról 17-re virradó éjszaka az Ipatyev-ház alagsorában gépfegyvertüzet zúdítottak II. Miklós cárra, feleségére, lányaikra, fiukra, Alekszejre, a hercegnők nevelőnőjére, a család orvosára, szakácsára és lakájára.

1991-ben megtalálták kilenc savval leöntött és elégetett holttest maradványait. A család tagjait - többek között a Romanovokkal rokonságban álló Fülöp edinburgh-i herceg DNS-mintájának segítségével - azonosították, mégpedig gyilkossági ügyben indított bűnvádi eljárás keretében.

A cári család élő tagjai és az orosz állam között jogi vita zajlik arról, hogy II. Miklós a politikai represszió áldozatának tekintendő és rehabilitálandó-e. A hivatalos orosz álláspont szerint gyilkosság történt.

A cárt 1998-ban a szentpétervári Péter Pál-erőd székesegyházában, a cári család tagjainak hagyományos temetkezési helyén végső nyugalomra helyezték. Rosszel arról nem szólt, hol helyezik végső nyugalomra az azonosított maradványokat.