Árpád
-2 °C
3 °C

Az utolsó orosz cár gyermekeinek maradványait találták meg

2008.04.30. 13:41
Az utolsó orosz cár, II. Miklós két gyermekének földi maradványait találták meg tavaly nyáron Jekatyerinburg közelében. Ezt számos egyéb vizsgálat mellett egy amerikai laboratóriumban végzett DNS-teszt is igazolta - jelentette be szerdán Eduard Rosszel szverdlovszki kormányzó.

Korábban hasonló eredményre jutottak a helyi törvényszéki orvos szakértők, egy neves moszkvai laboratórium, az Egyesült Államok fegyveres erőinek DNS-azonosítási laboratóriuma és Massachusetts állam egyetemének genetikai laboratóriuma is.

Mária nagyhercegnő és Alekszej trónörökös maradványainak keresését Jakov Jurovszkijnak, a kivégzés irányítójának nemrég még titkosan kezelt, többek által hamisnak tartott naplója alapján több jekatyerinburgi tudományos és társadalmi szervezet kezdeményezte. Jurovszkij szerint a kivégzett család két tagját másutt temették el, mint a többieket, hogy ezzel is megnehezítsék az esetleges későbbi azonosítást. A vizsgálatok alapján végleg egyértelművé vált, hogy Mária nagyhercegnő és Alekszej trónörökös földi maradványairól van szó.

II. Miklós cár 1917. március 2-án (az orosz ortodox naptár szerint 15-én) lemondott trónjáról fivére javára. A lemondott cárt március 8-án az Ideiglenes Kormány utasítására letartóztatták és Carszkoje Szelóba, majd a bolsevik hatalomátvétel után, 1918 áprilisának végén az uráli Jekatyerinburgba szállították.

1918. július 16-ról 17-re virradó éjszaka az Ipatyev-ház alagsorában gépfegyvertüzet zúdítottak II. Miklós cárra, feleségére, lányaikra, fiukra, Alekszejre, a hercegnők nevelőnőjére, a család orvosára, szakácsára és lakájára.

1991-ben megtalálták kilenc savval leöntött és elégetett holttest maradványait. A család tagjait - többek között a Romanovokkal rokonságban álló Fülöp edinburgh-i herceg DNS-mintájának segítségével - azonosították, mégpedig gyilkossági ügyben indított bűnvádi eljárás keretében.

A cári család élő tagjai és az orosz állam között jogi vita zajlik arról, hogy II. Miklós a politikai represszió áldozatának tekintendő és rehabilitálandó-e. A hivatalos orosz álláspont szerint gyilkosság történt.

A cárt 1998-ban a szentpétervári Péter Pál-erőd székesegyházában, a cári család tagjainak hagyományos temetkezési helyén végső nyugalomra helyezték. Rosszel arról nem szólt, hol helyezik végső nyugalomra az azonosított maradványokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?