Bernadett
-2 °C
4 °C

Halálosan megfenyegették az RMDSZ vezetőit

2005.12.12. 12:12
Lánya inzultálása és kirablása után Markó Béla bejelentette, hogy ő maga is kapott halálos fenyegetéseket. A román lapok sajátos nemzeti sportról írnak.

A hét végén és hétfőn Markó Béla nyilatkozataival foglalkozott a román sajtó jelentős része. A lapok egyrészt kiemelik az erdélyi magyarság megosztottságát, azt, hogy a Magyar Polgári Szövetség és vezetője, Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester egyre inkább elkülönül a Markó-féle RMDSZ-vezetéstől.

Boszorkányok és Szász Jenők nincsenek

Markó Béla egyébként az RMDSZ honlapján is olvasható hozzászólásában így fogalmazott: "Lehet, hogy nincsen szükség már ránk, úgyhogy tessék minket lecserélni, de nem provokatőrökkel, nem levitézlett politikusokkal, ne titokban vadimtudorokkal és gheorghefunarokkal cimboráló szászjenőkkel, hanem a magyarság iránt elkötelezett, tisztességes magyar emberekkel. Boszorkányokról és szászjenőkről ne beszéljünk, mert ők nincsenek."

Szintén terjedelmesen foglalkoznak a lapok azzal is, hogy Markó a bukaresti kormánykoalíciót szintén bírálta. Az RMDSZ tagja ennek a koalíciónak, Markó maga például miniszterelnök-helyettes Romániában, de ettől függetlenül csalódottságának adott hangot a többi párt politikájával kapcsolatban.

Szószegők bukaresti kormánykoalícióban

Markó kijelentette például az MTI beszámolója szerint szombati sajtótájékoztatóján, hogy "az RMDSZ-t nem lehet holmi függeléknek tekinteni a mai román kormánykoalícióban, a szövetség nem kíván kilépni belőle akkor sem, ha e koalíción belül szószegők akarják megakadályozni a korábban egységesen elfogadott kormányprogram megvalósítását". Markó megemlítette, hogy októberben tartották a közös román-magyar kormányülést, de négy nappal később a bukaresti szenátus elutasította a kisebbségi törvénytervezetet.

Az RMDSZ vezetőjétől sokan kérdezik, hogy pártja kilép-e a koalícióból, ha a kisebbségi törvényt nem fogadják el. Markó úgy véli: a koalícióból annak kell kilépnie, aki megszegi a koalíciós egyezséget.

Az RMDSZ vezetője a kudarcok, meghátrálások és szószegések közé sorolta a kisebbségi törvénytervezet hányattatásai mellett az erdélyi autópálya ügyét, amelyet egy éve húznak-halasztanak. "Az egyházak támogatásában sikerült ugyan előrelépni, de" - fűzte hozzá - "még mindig nincs felekezeti törvény".

Halálos fenyegetések

A román lapok nemcsak Markó politikai kijelentéseivel, a kormánykoalícióról tett megjegyzéseivel foglalkoznak. A bukaresti sajtó elsősorban azt emeli ki, hogy az RMDSZ vezetőjét halálosan megfenyegették. Markó Béla erről annak kapcsán beszélt, hogy múlt csütörtökön lányát, Markó Eszter két ismeretlen férfi megtámadta a román fővárosban.

A bukaresti fővárosi rendőr-főkapitányság csütörtökön kiadott közleménye szerint a huszonhét esztendős Markó Eszter bejelentést tett a főváros 6. számú rendőri körzetparancsnokságán arról, hogy 2005. december 6-án éjjel tizenegy óra tájban, - amikor a főváros második kerületében tartózkodott - két ismeretlen egyén megfenyegette őt, és elrabolta gépkocsiját. A járműben az MTI szerint különböző személyes tárgyak voltak. A rendőrség még azon az éjszakán megtalálta az elhagyott gépkocsit, és visszaadta azt a sértett félnek.

Markó az ügy kapcsán szombaton az Evenimentul Zilei román lap beszámolója szerint elmondta, hogy összefüggés lehet lánya kirablása, és az ő közfunkciója között. A román miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy ő maga is kapott halálos fenyegetést nemrégiben, de erről mostanáig nem beszélt a nyilvánosság előtt. Markó hozzátette: lányát sötétben támadták meg, és meg is ütötték.

Markó Béla nyilatkozata lánya kirablásáról
"Az elmúlt napokban kétszer ütötték-verték az én ragyogó lányomat, ezt a jóeszű, erős, szabad embert úgy, hogy visszhangzott tőle az ország. Ütötte egyszer két sötétben ólálkodó gazember, aztán rögtön utána ütni kezdte őt egy nekivadult politikus, több, a hírforrások versenyére hivatkozó senkiházi televíziós szerkesztő, és jónéhány erkölcsöt és jóérzést nem ismerő újságíró. Magyarok is közöttük. Köszönöm azoknak, akik ezt nem tették, és legalább hallgatásukkal a lányom mellett álltak, politikusok és újságírók. Ilyenek is voltak sokan. Azért akartam napirend előtt szólni Önökhöz, mert szeretnék itt nyilvánosan bocsánatot kérni a lányomtól. Bocsánatot kérek tőle, hogy az én lányom, hiszen talán először is ezért ütötték őt a gazemberek, és másodszor pedig politikus és újságíró biztosan ezért ütötte. Ha nem az én lányom lenne, legfennebb egy kósza hírecske jelent volna meg egy lap hátsó oldalain arról, hogy kirabolták, és joga lett volna neki is az intimitáshoz, mint bárki másnak. Így meg ütötték őt, ahol érték, mert engem próbáltak ütni véle. Ez így becstelen dolog. Bocsánatot kérek tőle! Más úgysem fogja megtenni" - fogalmazott az RMDSZ elnöke a szervezet szombati tanácsülésén.

Forrás: www.rmdsz.ro

Más magyar vezetőket is megfenyegettek

Markó nem akarta részletezni az Evenimentul Zilei-nek hogy őt magát pontosan hogyan és mikor fenyegették meg. A román lap azonban ennek ellenére megtudta, hogy Markó elküldte a leveleket a rendőrségnek, de az nem volt képes megtalálni az elmúlt egy évben az irományok szerzőjét, szerzőit. Sőt, az Evenimentul Zilei információi szerint több romániai magyar vezetőt is megfenyegettek az utóbbi időben, de az érintettek szeretnék megőrizni anonimitásukat. Az Index kérdésére az RMDSZ bukaresti titkárságán nem kívánták kommentálni a román lap értesüléseit.

Az Evenimentul Zilei szerint Markó Béla nem szerepel a védett román állami vezetők listáján, ezért védelméről nem gondoskodnak külön a román hatóságok.

A román lap megemlíti, hogy a halálos fenyegetések küldözgetése kezd "nemzeti sporttá" válni Romániában. Idén márciusban a román kereszténydemokrata néppárt vezetőjét, Gheorghe Ciuhandu temesvári polgármestert fenyegették meg, nem is egyszer. Februárban Romeo Stavarache, bacaui (bákói) polgármester kapott hasonló tartalmú telefonhívásokat. Sőt, idén januárban jelentette be az egyik román titkosszolgálat, az SRI vezetője, Radu Timofte, hogy Traian Basescu államelnököt is megfenyegette egy maffiacsoportulás.