Emőke
-4 °C
9 °C

Róma már az új pápa beiktatására készül

2005.04.10. 16:03
Vasárnap is több ezren látogattak a Szent Péter-bazilikába. Róma április 25-től másfél millió zarándokra és turistára számít, gyakorlatilag már minden hely foglalt a szállodákban. Azt várják, hogy az április 18-án kezdődő konklávé öt napon belül dönt az új pápáról, s két-három nap múlva már jöhet a beiktatás. Csak a Szent Péter térről eddig 250 tonna begyűjtött szemetet kellett elvinni.
Ezrek látogattak vasárnap is a Szent Péter-bazilikába, miközben Róma már az új pápa beiktatására készül, azt várva, hogy másfél millió zarándok és turista érkezik április 25-től az Örök Városba.

A vatikáni bazilika altemploma a pénteki temetés után még vasárnap is zárva volt, de az ígéretek szerint néhány nap múlva kinyit. A zarándokok és turisták ennek ellenére vasárnap is hosszú sorokban álltak, hogy - immár fémdetektoros ellenőrzés után - bejussanak a székesegyházba.

Vasárnap délben ezúttal elmaradt a szokásos pápa imádság - a Regina Coeli, amely a húsvét utáni időszakban a úrangyala imádságot hivatott helyettesíteni -, de ennek ellenére sokan eljöttek a Szent Péter térre, hogy egy pillantást vessenek az elhunyt pápa lakosztályainak immár bezárt ablakaira. Sok hívő énekléssel emlékezett meg a pénteken eltemetett katolikus egyházfőről, miközben a kardinálisok a kilencnapos gyász keretében minden este 17 órakor miséznek a vatikáni bazilikában.

Szeméthegy

Róma városa ugyanakkor a gyászszertartásra érkezett csaknem hárommillió zarándok és turista utáni takarítási munkálatokat végzi: csak a Szent Péter térről eddig 250 tonna begyűjtött szemetet kellett elvinni.

Az olasz főváros ugyanakkor már az egyházi turizmus bevételeit is számolgatja, úgy ítélve meg, hogy a római szállodák és vendéglők a pápaváltással legalább 8-10 százalékos forgalomnövekedést érhetnek el éves szinten a Corriera della Sera napilap becslése szerint.

A római szállodások a kezüket dörzsölik, hiszen április 25-től gyakorlatilag már minden hely foglalt, habár csaknem 70 ezer szállodai férőhellyel lehet számolni. Rengetegen jönnek megnézni a Vatikánt a pápaváltás kapcsán - miközben ezrek mondják le szállodafoglalásaikat, tekintettel az új pápa beiktatásának ugyancsak milliós rendezvényeire és zsúfoltságára -, de ugyanakkor az újabb roham várhatóan április 25-től tetőzik a mindig jól értesült, s kifinomult üzleti érzékű olasz vendéglátósok szerint.

Gyors döntést remélnek

Azt várják ugyanis, hogy az április 18-án kezdődő konklávé öt napon belül dönt az új pápáról, s két-három nap múlva már jöhet a beiktatás, amire legalább egymillió olasz zarándokot várnak, s még vagy félmilliót a leendő pápa szűkebb hazájából - hogy mely ország lesz az, azt nem közölték a milánói napilap vasárnapi tudósításában. A szállodások szerint ez mind semmi ahhoz képest, ami majd a nyári hónapokban várható, hiszen Róma képeit tíz napig a világ összes tv-csatornájának vezetői híreiben és háttérműsoraiban mutatták, naponta órákon keresztül, s ennek jobb reklám nem kell az Örök Városnak, még ha szomorú eseményhez kapcsolódik is - írta a Corriere della Sera.