Szabolcs
20 °C
35 °C

Basescu a római román romákért aggódik

2008.07.31. 15:05
Traian Basescu román elnök felkeresett csütörtökön egy római illegális tábort, ahol román (túlnyomórészt roma) bevándorlók élnek. A politikust nyugtalanítja, hogy az olasz hatóságok ujjlenyomatot vesznek tűlök.

A román elnök első útja a táborba vezetett; rögtön érkezése után odament, még mielőtt találkozott volna Silvio Berlusconi olasz kormányfővel. Olaszországban megkezdték a napokban az illegális táborok nagyrészt romániai roma származású lakóinak összeírását.

Az olasz hatóságok fenntartják maguknak a lehetőséget, hogy ujjlenyomatot vehetnek azoktól, akiknek nincs semmilyen személyazonosító okmányuk. Nem mindegyik érintett helyi közigazgatási apparátus alkalmazza ezt az intézkedést.

Bukarestet nyugtalanítják ezek az intézkedések, és kérte, hogy a román konzulátusok képviselői is jelen lehessenek a nyilvántartásba vételi műveleteknél.

Az olasz intézkedések egy részét megértjük, de nem tudunk egyetérteni az olyan bánásmóddal, amely túllép az Európai Unió normáin, jelentette ki Basescu a táborban tett látogatásán, Róma Magliana külvárosában.

Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa bírálta az olasz hatóságok intézkedéseit. Szavai szerint az, ami ezekben a táborokban történik az összeírás kapcsán, nyugtalanító eltávolodás a nemzetközi jog elveitől.

Az Európai Bizottság és az Európai Unió soros francia elnöksége jelentést vár a Berlusconi-kormánytól a romák olaszországi összeírásának céljáról és körülményeiről. Az olasz kormány illetékesei többször is teljesen alaptalannak minősítették a nyilvántartásba vétellel kapcsolatos aggodalmakat.