Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

A románokat kitoloncolják Rómából

2007.11.03. 23:25
Bírósági ítélet nélkül kitoloncolják Olaszországból azokat a románokat, akiknek veszélyesek a közbiztonságra, vagyis nincs munkájuk, vagy büntetett előéletűek. Az első romániai romák már vissza is érkeztek Romániába.

Az olasz hatóságok megkezdték a közbiztonság szempontjából veszélyesnek tartott vagy bűncselekményeket elkövetett romániai bevándorlók kitoloncolását, és felszámoltak egy cigánytábort, ahol egy gyilkossággal gyanúsított román állampolgár élt.

A római kormány szerda esti rendkívüli ülésén döntött az európai uniós állampolgárok kitoloncolásának megkönnyítéséről azután, hogy a jelentős részben romániai bevándorlóknak tulajdonított bűncselekmények sorozata okozott felháborodást a közelmúltban.

A csütörtökön életbe lépett rendelet utáni első kitoloncolásokat Milánóból jelentették: négy rovott múltú romániai bevándorlót ültettek fel szombatra virradóra az Alitalia légitársaság Bukarestbe tartó járatára, és további 12 román állampolgár kiutasításáról született jogerős döntés.

A kormányrendelet egyesek szerint megnövelte az önbíráskodás kockázatát. Késekkel, botokkal, vasrudakkal támadtak négy romániai bevándorlóra péntek este egy római bevásárlóközpont parkolójában. A támadók azonosítását megnehezíti, hogy tízből nyolcan bukósisakot viseltek. Az áldozatok egyikének állapota súlyos - közölte a rendőrség.

A támadás után a római román nagykövetség felszólította az olasz kormányt: akadályozza meg, hogy "az ehhez hasonló idegengyűlölő akciók megismétlődhessenek".

A bevándorlók rovására írt bűncselekmények között fordulópontot jelentett, amikor kedden Róma egyik külvárosában megvertek és feltehetően meg is erőszakoltak egy 47 éves asszonyt, egy tengerész százados feleségét, aki két nappal később belehalt sérüléseibe. Az elfogott gyanúsított egy 24 éves román bevándorló, aki a szombaton felszámolt cigánytáborban lakott.