Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jól őrzött falvakba zárnák a római romákat

2007.05.18. 19:09
"Szolidaritásból" költöztetné "rendőrileg gondosan ellenőrzött" kis falvakba a római romákat a város baloldali polgármestere. Az intézkedés válasz a sajtó és a lakosság idegenellenes pánikrohamára.

A római városi hatóságok szociális és más ellátó intézményekkel jól felszerelt, rendőrileg gondosan ellenőrzött kis falvakat szándékoznak építtetni az olasz fővároson kívül a római romák számára. Az elképzelés része annak az intézkedéscsomagnak, amellyel a hatóságok csitítani kívánják a fővárosi lakosság bűnözéssel kapcsolatos aggodalmait.

Az olasz média és a római lakosság jelentős része a romákat és az illegális bevándorlókat okolja az erőszakos bűncselekmények hullámáért. A városi hatóságok már korábban is tettek kísérletet arra, hogy házgyári elemekből készült épületekben, külön telepeken vagy elhagyott laktanyákban helyezzék el az olasz fővárosban élő romákat, de kevés sikerrel. A romák nagy része továbbra is maga építette, hevenyészett telepeken él.

Walter Veltroni balközép polgármester szerint a romák jól járnának a hatóságok által "szolidaritási falvakként" emlegetett, tervezett külön településekkel, mert azokon sokkal jobban hozzáférnek a különféle szociális, jóléti intézmények szolgáltatásaihoz, mint jelenleg.

A budapesti székhellyel működő Európai Roma Jogok Központjának egyik munkatársa, Szavelina Danova-Ruszinova úgy fogalmazott egy nyilatkozatában: "első hallásra egyáltalán nem hangzik jól, hogy el akarják különíteni a romákat, speciális létesítményeket szándékoznak építeni a számukra".