Gusztáv
3 °C
7 °C

Jól őrzött falvakba zárnák a római romákat

2007.05.18. 19:09
"Szolidaritásból" költöztetné "rendőrileg gondosan ellenőrzött" kis falvakba a római romákat a város baloldali polgármestere. Az intézkedés válasz a sajtó és a lakosság idegenellenes pánikrohamára.

A római városi hatóságok szociális és más ellátó intézményekkel jól felszerelt, rendőrileg gondosan ellenőrzött kis falvakat szándékoznak építtetni az olasz fővároson kívül a római romák számára. Az elképzelés része annak az intézkedéscsomagnak, amellyel a hatóságok csitítani kívánják a fővárosi lakosság bűnözéssel kapcsolatos aggodalmait.

Az olasz média és a római lakosság jelentős része a romákat és az illegális bevándorlókat okolja az erőszakos bűncselekmények hullámáért. A városi hatóságok már korábban is tettek kísérletet arra, hogy házgyári elemekből készült épületekben, külön telepeken vagy elhagyott laktanyákban helyezzék el az olasz fővárosban élő romákat, de kevés sikerrel. A romák nagy része továbbra is maga építette, hevenyészett telepeken él.

Walter Veltroni balközép polgármester szerint a romák jól járnának a hatóságok által "szolidaritási falvakként" emlegetett, tervezett külön településekkel, mert azokon sokkal jobban hozzáférnek a különféle szociális, jóléti intézmények szolgáltatásaihoz, mint jelenleg.

A budapesti székhellyel működő Európai Roma Jogok Központjának egyik munkatársa, Szavelina Danova-Ruszinova úgy fogalmazott egy nyilatkozatában: "első hallásra egyáltalán nem hangzik jól, hogy el akarják különíteni a romákat, speciális létesítményeket szándékoznak építeni a számukra".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!