Eleonóra
-1 °C
2 °C

A Real Madrid és a hivatalos romák a pápánál

2003.11.21. 12:03
II. János Pál a Real Madrid focicsapata és még vagy tízezer francia, angol, német nyelvterületről érkezett hívő üdvözlése után magyarul próbálta meg kimondani az országos cigány önkormányzat szavakat. Ezzel a magyarországi romák hivatalos képviselői is részesültek a pápai áldásban, még ha nem is úgy, ahogy azt előtte gondolták.
Karcsi atya már Budaörsnél nekilátott, hogy imádságokkal és vallási énekekkel lelkileg is felkészítse a Vatikánba induló négy busz egyikének utasait az eseményre. A saját bevallása szerint egykor alkohol- és drogproblémákkal küzdő kispap végig az M7-esen a katartikus úton megtértek ügybuzgalmával magyarázta roma útitársainak: "ne csak az legyen, hogy Róma, hanem hogy mindenki érezze át, a szentatyával találkozunk majd". Karol Wojtila és az általa boldoggá avatott cigány ember, Ceferino Gimenez Malla életútjának bemutatására azonban már nem került sor. Karcsi atyának a buszok első megállójánál, Zalaegerszegen szóltak, hogy kicsit vegyen vissza a hittérítésből.

Útkeresés Vatikánba

Tekintse meg a képeket!
Pedig a Parlament előtti búcsúztatón a novemberi esőben Kolompár Orbán is a találkozás lelki aspektusaival foglalkozott. Az OCÖ-elnök az Országház lépcsőjén tartott ünnepségen azzal bíztatta az utazókat, hogy a szentszéki látogatással megváltozhat az isten felé utat kereső, de a katolikus egyházhoz kontaktussal nem rendelkező romák helyzete. Az önkormányzat másik vezetője, Kövesi Vilmos és testvére pedig felmutatták a Szent Atyának szánt ajándék pergament és azt a másfél méteres keresztet, ami, ha minden jól megy, a pápa áldásával kerül majd vissza Magyarországra.

Platinaidő

A búcsúztatón beszédet mondott Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter és Teleki László cigányügyi államtitkár is. A politikusok azonban nem búcsúztak hosszú időre a médiaeseménynek szánt ünnepségen, mert maguk is résztvevői voltak a zarándokdelegációnak. A miniszter és az államtitkár másnap délután a Szent Péter Bazilika előtt egy szintén kamerabarát fellépéssel fogadta az akkor már fél napja Rómában tartózkodó romákat. Az állami vezetők repülővel jöttek. A Külügyminisztériumnak a csoporttal utazó képviselője szerint a romaügyek kezelőinek azért kellett a repülős megoldást választani, mert az államtitkár idejét aranyban mérik, a miniszterét pedig platinában. A bazilika előtti interjúkról csak Kolompár Orbán késett el, őt egy kisbusz szállította Rómába.

Auschwitz után zarándoklat

Tekintse meg a képeket!
A főként OCÖ elnökségi tagokból és családtagjaiból álló zarándokcsoport egyébként már-már rutinos utazó, hiszen nagyjából ugyanebben az összetételben látogattak el korábban Auschwitzba is. A roma holokauszt áldozataira a megbomlott Lungo Drom-verő szövetség miatt főként a Teleki és Kövesi nevével fémjelzett CSZOSZ és a Kolompár vezette MCF tagjai emlékeztek. Az időközben szintén megbuktatott Horváth Aladár a meghívás ellenére lemondta a részvételt. Azt üzente: két elnök sok lenne az útra. A pápalátogató romák közül egyetlen képviselő nosztalgiázott: ő kitartóan viselte a baloldali koalíció jelképét. A fehér sál éjjel-nappal ott virított a bőrdzsekin.

Római megkülönböztetés

"Mi, mint a cigányság hivatalos képviselői megkülönböztetésben fogunk részesülni" ígérte még Zalaegerszegen Kövesi Vilmos hozzátéve, hogy a Vatikánban élő Keresztes Szilárd püspök már mindent elrendezett. A rengeteg sajtótájékoztató és a vatikáni szokásokban a delegációtagokhoz hasonlóan kevéssé tájékozott vezetők kijelentései alapján sokakban az a kép alakult ki, hogy a szerdát a pápa kizárólag a magyarországi romáknak fogja szentelni, és talán a Vatikán belső termeiben lehetőség lesz egy-egy szót váltani, és közös fotót is készíteni a szentatyával. A húszórásra nyúlt úton többször felvetődött, hogy azért "ez nagy szó a világ első emberétől". Csak az volt világos az elejétől, hogy a 180 fős csoport teljes létszámban nem részesülhet a kegyben, de azért mindenki reménykedett.

Átellenben a Real

Tekintse meg a képeket!
Az audiencia előttre tervezett reggeli misét a hajnali kelés ellenére négyből három busz lekéste. A programpont elmaradása azonban nem akasztotta meg a pápához hozott feszület melletti fotózkodást. A Kövesi-családdal és a kereszttel az élen végül a roma delegáció is bevonult az auditóriumba. A pápai meghallgatásra érkező hívők ezrei között a csoport az első blokkban kapott helyett a sorok közti folyosó túloldalán helyet foglaló Real Madrid mellett. A ceremónia szabályai szerint a különböző nyelvterületekről érkezett csoportokat jelenlevő bíborosuk mutatta be. Magyar papi méltóság hiányában II. János Pál a francia, német, spanyol, angol és lengyel zarándokok üdvözlése után bevezető nélkül üdvözölte a magyar romák képviselőit, a meghallgatás után pedig az állami vezetők mellett a VIP-sorokba ültetett önkormányzati vezetők is kézcsókra járulhattak a mobil trónus elé.