Ágnes
-1 °C
2 °C

Az íróasztalt is magával vitte a leköszönő román kormány

2005.01.05. 12:02
Infrasturkturális zűrzavar tört ki az új román kabinet munkábaállásának napján a kormányhivatalban. Tariceanu miniszterelnök szobájából hiányzott az íróasztal, és az új miniszterek is mostoha körülményeket találtak. Az előző kormány megbízott miniszterelnöke szerint a számítógépeken bizalmas adatok voltak, ezért vitték el őket az irodákból.

Nem volt íróasztal, hiányzott egy számítógép és a telefon sem működött, amikor Calin Popescu Tariceanu új román miniszterelnök a napokban átvette hivatalát a bukaresti Victoria-palotában, számolt be szerdán a román sajtó. A híradások szerint a korábbi, szociáldemokrata kormány tagjai és a hivatal tisztségviselői kiköltözéskor magukkal vitték az elvben állami tulajdonú ingóságokat. Hasonlóan jártak az új kormány miniszterei is: ők is hiányos bútorzatot, szegényes műszaki felszereltséget találtak.

Tariceanu azzal magyarázta a hiányos leltárt, hogy a távozó kabinet tagjai magukkal vitték irodai infrastruktúrájuk egy részét. Az új miniszterelnök szerint ezek nem individuális javak: "Elfogadhatatlan, ami történt, mert tudomásom szerint a hiányzó javakat a kormány mint intézmény kapta adományként, nem pedig magánszemélyek" - mondta Tariceanu az Erdélyi Krónikának.

Bizalmas adatok voltak a gépeken?

Meglepetéssel értesült a dologról Eugen Bejinariu kormányfőtitkár, a távozó kabinet megbízott miniszterelnöke. Az Erdélyi Krónikának elmondta, az új kabinet beiktatásának pillanatában a Victoria-palota valamennyi irodáját ellátták a szükséges felszereléssel. Bejinariu ugyanakkor elismerte, néhány számítógép valóban hiányozhatott, de ezek hivatalból jártak az egyes minisztereknek, és elszállításukra azért volt szükség, mert sok esetben bizalmas adatokat tartalmaztak.

A másik rejtély az volt, hogy a kormányváltás napjaiban a kormányhivatal épületében elnémultak a telefonvonalak. Bejinariu ezzel kapcsolatban azt mondta, a miniszterelnöki irodában található különleges készülékeket kormányváltáskor hivatalból kikapcsolják, de kérésre újra működőképessé tehetők. Ami a többi készüléket illeti - állította Bejinariu -, azok valószínűleg azért nem működtek, mert a kormányváltás napján zuhogó eső megrongálta a telefonközpontot.

Nem volt elég bútor?

A képviselőház sajtóirodája közleményben tudatta, egy tavalyi kormányhatározatban rögzített egyezség alapján a kancelláriáról a múlt év végén néhány bútordarabot a Parlamenti Palotába szállítottak. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a szenátust a képviselőház épületébe költöztetik, de ott nem volt elég bútor.

A kormányzati tisztségviselők nagy része a hírek szerint szolgálati mobiltelenfonját is magával vitte.