Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Románia a fajgyűlölet ellen

2002.03.22. 18:06
Rendkívül szigorú rendeleteket hozott a román parlament a fasiszta és fagyűlölő szervezetek ellen. Akár 15 évet is kaphat, aki ilyen jellegű tömörülést hoz létre, vagy irányít. Az is büntethető, aki tagadja a holocaustot, fasiszta jelképeket visel, vagy háborús bűnösnek szobrot állít.
A román kormány sürgősségi rendelettel tiltotta meg a fasiszta és fajgyűlölő jellegű szervezetek létrehozását, az ilyen szervezetek jelképeinek használatát, illetve a béke és az emberiség elleni bűncselekmények miatt elítélt személyek emlékének dicsőítését. A kormány csütörtöki ülésén elfogadott sürgősségi rendeletet pénteken hozták nyilvánosságra Bukarestben.

Szigorú büntetések

Az ilyen szervezetek, pártok, politikai mozgalmak, alapítványok, gazdasági társaságok létrehozói 5 évtől 15 évig terjedő börtönnel és egyes jogaik elvesztésével büntethetők. Hasonló büntetés szabható ki azokra a személyekre, akik csatlakoznak az ilyen szervezetekhez, vagy bármilyen formában támogatják azokat.

A rendelet szerint a béke és az emberiség elleni bűncselekményt követtek el azok a személyek, akiket román vagy külföldi bíróság ilyen váddal elítélt. Ide tartoznak a nemzetközi bíróság által háborús bűnök miatt elítélt személyek is.

A béke és az emberiség elleni bűncselekmény miatt elítélt személyekről tilos utcákat és köztereket elnevezni, nekik közterületen szobrot, emléktáblát állítani, illetve fenntartani. A tilalom megszegői 6 hónaptól 5 évig terjedő börtönnel, illetve pénzbüntetéssel sújthatók.

A sürgősségi kormányrendelet külön kimondja, hogy hasonló büntetéssel sújthatók azok, akik nyilvánosan kétségbe vonják, vagy tagadják a holocaustot, illetve annak következményeit.

Jogellenessé vált szobrok

Romániában jelenleg számos városban található a háborús bűnök miatt elítélt és kivégzett Ion Antonescu marsallról elnevezett utca. Több településen szobrot állítottak a háborús bűnös marsallnak.

Adrian Nastase román miniszterelnök pénteken a kormányt képviselő megyei prefektusokkal tartott videokonferenciáján a rendelettel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a holokausztért nem lehet a román népet felelőssé tenni, a felelősség az akkori kormányt és akkori vezetőket terheli.

A kormány a zsidó diszkrimináció ellen

Nastase közölte, hogy a zsidókérdést illetően a román kormány igyekszik a diszkrimináció minden forrását felszámolni. Az érvényben lévő törvények alapján visszaadják az elkobzott vagyonokat, illetve a kormány most hozott határozatot a zsidó közösségi vagyon helyzetének rendezéséről. Ebbe a sorba illeszkedik a fasiszta és fajgyűlölő szervezetek tilalmáról elfogadott rendelet.

A román miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a zsidó problémakör rendezése részét alkotja az ország NATO-csatlakozására kidolgozott felkészülési tervnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!