Viola
-5 °C
-2 °C

Tőkés szívesen lenne román államfő

2000.09.07. 12:21
Hivatalosan is bejelentette Mugur Isarescu, Románia jelenlegi kormányfője: indul az elnökválasztásokon. A Metro-Média Transilvania a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártjának (RTDP) megrendelésére készült közvélemény-kutatásból kiderül, a jelenlegi ellenzék a biztos befutó, Ion Iliescu pártelnök pedig nagy eséllyel indul az elnökválasztásokon. Ugyanakkor Tőkés László is szívesen vállalná a jelölést, ha az RMDSZ szeptember 9-i tanácsülésén rá esne a választás.

Mugur Isarescu a második fordulóba is bekerülhet
Mugur Isarescu miniszterelnök szerdán hivatalosan bejelentette: indul a novemberi elnökválasztásokon, kampányfőnöke, Adrian Vasilescu pedig kormányzati tanácsadó lesz. A miniszterelnökhöz közel álló források szerint már összegyűlt a jelöléshez szükséges 300 ezer támogatói aláírás. A miniszterelnök szerdán kijelentette: tisztességes, elegáns és kevés anyagi ráfordítást igénylő választási kampányt akar. Isarescu hangsúlyozta: nem veszi igénybe az ,,image-formálók" szolgálatait, mert ,,kereskedelmi terméknek" érezné magát.

Az ellenzék jól tartja magát

A Metro Media Transilvania augusztus 22-30. között a Román Demokrata Fórum és a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártjának (RTDP) megrendelésére készített felméréséből kiderül: ha jövő vasárnap tartanák a választásokat, a választók 41,6 százaléka Ion Iliescura, 23,1 százalék pedig Mugur Isarescura adná szavazatát; Theodor Stolojan 13,5 százalékkal csupán a harmadik lenne. Ha a parlamenti választásokat jövő vasárnap tartanák, az ellenzék magabiztosan győzne. A megkérdezettek 51,9 százaléka az RTDP-re, 12,9 százaléka a Nemzeti Liberális Pártra (NLP), 10,2 százaléka az Román Demokratikus Konvenció 2000-re, 7,9 százaléka a Demokrata Pártra (DP), 6,1 százaléka a Nagy-Románia Pártra, 4,9 százalék a Szövetség Romániáért Pártra (SZRP), 4,7 százaléka pedig az RMDSZ-re voksolna.

Tőkés államfőjelölt?

Szeptember 9-én Marosvásárhelyen az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa azt hivatott eldönteni, hogy melyik elnökjelöltet támogatja az RMDSZ, vagy állít-e saját jelöltet. Frunda György mellett Tőkés László is szívesen vállalná az elnöjelöltséget. A kolozsvári Donát körzet RMDSZ szervezete úgy határozott, hogy Tôkés Lászlót, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökét, az RMDSZ tiszteletbeli elnökét javasolja államelnöknek. Ha a Kolozs megyei szervezetnél is jóváhagyják a határozatot, akkor Tőkés László szívesen vállalná a megmérettetést.

Korrupciós vádak

A román kormány több tagját is korrupcióval vádolta Valerian Stan, a miniszterelnöki hivatal ellenőrzési hivatalának volt vezetője az Európai Unió és a NATO tagállamai Bukarestben akkreditált nagyköveteinek címzett nyílt levelében, amelyet a fővárosi román lapok tettek közzé.

Magas rangú állami tisztségviselők pozíciójukat egyre nagyobb saját anyagi haszon megszerzésére használják -- írta Stan. Példaként idézte, hogy Traian Basescu volt közlekedési miniszter, jelenlegi bukaresti főpolgármester ,,saját üzleteire mintegy 1 millió dollárnak megfelelő összeget tulajdonított el az EU Romániának szánt PHARE-alapjaiból".

Valeriu Stoica igazságügyi miniszter, és keresztfia, az igazságügyi államtitkár tisztét betöltő Flavius Baias ,,cégeiken keresztül különböző nagyságú összegeket tulajdonítottak el (az időközben tönkrement) Bancorex kereskedelmi bankból és az Állami Vagyonalaptól. Baias esetében ezek az összegek több tízmilliárd lejt tesznek ki".

Stan további példaként említette, hogy -- a közelmúltban leváltott -- Anton Vlad környezetvédelmi államtitkárként ,,vállalatai illegális tevékenységével 2 milliárd lej törvénytelen bevételhez jutott". (Vladnak azért kellett távoznia tisztéből, mert kiderült, hogy két fakitermelő társaságnak is főrészvényese, s ezek a társaságok Beszterce-Naszód megyében hatalmas mennyiségű fát vágtak ki törvénytelenül.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!