Viola
-6 °C
0 °C

Kormányválság Romániában?

2003.10.20. 12:56
Távozott posztjáról három, korrupciós ügyekbe keveredett román miniszter. Az európai integrációért felelős Hildegard Puwak a gyanú szerint férje és fia számára utalt ki uniós fejlesztési támogatásokat. Az ügyet az EU különmegbízottjai a helyszínen vizsgálják.
Korrupciós botrány miatt három miniszter is távozik a román kormányból. Adrien Nastase kormányfő szerint a férje és fia cégeinek EU-s pályázati pénzeket kijáró Hildegard Puwak integrációs miniszter, illetve Mircea Beuran egészségügyi és - a Transindex jelentése szerint csak Baksis Mikiként emlegetett - Serban Mihalescu kormányzati koordinációs miniszter lemondott pozíciójáról.

A BBC más jelentésekből úgy értesült, a kormányfő valójában kirúgta a választások előtt a koalíció hatalmonmaradását veszélyeztető minisztereket.

A lemondásokra már a korábbi hetekben lehetett számítani, különösen ami az európai integrációs tárca vezetőjét illeti. Puwak ugyanis korrupciós botrányba keveredett, a vádak szerint a miniszter-asszony férje a Leonardo da Vinci elnevezésű EU-programból összesen 150 ezer eurót kapott különböző cégei számára.

Puwak azt állította, hogy a pénzek kiutalására még az ő miniszteri kinevezése előtt került sor. Az Európai Unió a korrupciós ügy miatt a közelmúltban saját bizottságot küldött Bukarestbe.

Beuran lemondását kommentálva Nastase "hadat üzent" az "egészségügyben működő maffiának" is, mondván tobbé nem folytathatják zavartalanul csalássorozataikat - írja a Transindex. A miniszter a sajtóban megjelentek szerint ráadásul plagizálta doktori disszertációja mellékletét - meg nem nevezett francia szerzők cikkét adta be sajátjaként. A bukaresti Carol Davila orvostudományi egyetem ezért megvonta tőle a katedrát és az egyetemi tanári címet, és javasolta doktorátusának visszavonását.

Nastase ideiglenesen, mindössze negyvenöt napra kinevezte Puwak helyére Vasile Puscast, az európai uniós főtárgyalót. Az egészségügyi tárca élére Ionel Blanculescu, az országos ellenőrzési főhatóság megbízott minisztere került, Koordinációs miniszternekEugen Bejenariut, az állami protokoll javakat felügyelő szerv igazgatóját nevezték ki.