Viola
-6 °C
0 °C

Döntetlen a romániai választásokon

2004.12.12. 22:47
Az exit-poll adatok szerint döntetlenre áll a két jelölt. Nastase és Basescu egyaránt bejelentette győzelmét. A magyarok alacsony számban vettek részt a szavazáson.
A 21 órás exit-poll adatok alapján minden közvélemény-kutatási intézet teljesen döntetlen eredményt mutatott ki a vasárnapi romániai elnökválasztásokon; Bukarestben Basescu hívei az utcára vonultak.

Vasárnap este helyi idő szerint 22 óra 30 perckor tették közzé az urnazárás pillanatáig, vagyis a 21 óráig kihozott exit-poll eredményeket. A CURS, az Insomar és a Metro Media Transilvania közvéleménykutató intézetek egyöntetűen 50-50 százalékos arányt mutattak ki Adrian Nastase, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Román Humanista Párt (PUR) által alkotott választási szövetség jelöltje, s Traian Basescu, a liberális-demokrata szövetség (D.A.) jelöltje között.

Mindenki nyert

Románia rendszerváltás utáni történetében először fordult elő, hogy egy elnökválasztáson ilyen szoros legyen az eredmény. Kérdés, hogy a szavazatok összeszámlálása mennyire igazolja majd a közvélemény-kutatási eredményeket. Nastase óvatosan derűlátó volt saját győzelmét remélve, Basescu azonban magabiztosnak mutatkozott a nyilvánosság előtt saját diadalát illetően.

Nagyobb incidensekről vagy égbekiáltó választási csalásokról a nap folyamán nem érkeztek jelentések, de sok helyen nagy volt a torlódás. Már csak azért is, mert az Központi Választási Iroda (BEC) a két héttel ezelőtti első forduló tanulságait levonva ezen a vasárnapon csökkenteni próbálta a "választási turizmust", azt a jelenséget, amikor emberek csoportjai autóbusszal utaznak a különböző választókörzetek között, és több helyen is leadják voksukat. Erre a "furfangra" lehetőséget adott, hogy minden szavazóhelyiségben úgynevezett pótlistán szavazhattak november 28-án az "átutazók", illetve azok, akik nem a lakóhelyükön voksoltak.

Átutazó szavazók

A BEC ezért ezen a vasárnapon az átutazó személyeket elsősorban a vasút- és buszállomásokon, repülőtereken nyitott szavazóhelyiségek felé irányította. Emiatt viszont elsősorban a nagyvárosok vasútállomásain végeláthatatlan sorok alakultak ki. A bukaresti Északi pályaudvaron nem kevesebb, mint három órát kellett várakozniuk azoknak, akik élni szerettek volna állampolgári jogaikkal.

A fővárosban ezért a helyi választási iroda arra kényszerült, hogy a nap folyamán újabb tíz szavazókörzetet nyisson az átutazóban lévők számára, ám a BEC utólag keresztülhúzta ezt a döntést, így ezekben mégsem szavazhattak az érintettek. Az urnazárás előtti percekben a televíziók még egyenes adásban mutatták a kígyózó sorokat, azokét az emberekét, akik már nem kerülhettek az urnákhoz.

Mintegy ötven személy vonult még a szavazás ideje alatt a BEC bukaresti irodájához, követelve, hogy szavazhasson, miután már tudni lehetett, hogy a pályaudvaron nem érik el az urnazárást. "Szavazni akarunk!", "Tolvajok" - kiáltották az elégedetlenkedők a Mediafax román hírügynökség tudósítása szerint.

Vasárnap este több mint ezer ember - főleg fiatal - vonult a főváros központjában lévő Egyetem térre, hogy Basescu mellett tüntessen.

A magyarok Nastaséra szavaztak

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: a romániai magyarok többsége, erdélyi viszonylatban több mint 75 százaléka Nastaséra szavazott az exit pollok tanulsága szerint, igaz, ez megyéről-megyére változik. A magyarok részvétele nem volt túlságosan nagy, úgy tűnik, egy részük nem érzékelte ennek a választásnak a tétjét. Összességében azonban fegyelmezetten hallgattak az RMDSZ felhívására, amely arra ösztönözte őket, hogy Nastaséra voksoljanak.

Kevés magyar szavazó

Meglepetést okozott a PSD-nek a romániai magyarok alacsony részvétele - mondta az MTI kolozsvári munkatársának vasárnap este Vasile Dancu szociológus, a Szociáldemokrata Párt kampányfőnöke. "Nem számítottunk arra, hogy az utolsó órákban a városi lakosság nagyobb arányban megy el szavazni, de az is meglepetésként ért, hogy a romániai magyarok is nagyon kevesen jelentek meg az urnák előtt" - jelentette ki a nyilatkozó.

A kampányfőnök leszögezte, nincsenek kételyei a választás törvényességét illetően. Dancu szerint nehéz megállapítani, ki győzött, hiszen a két jelölt közötti különbség a becslések hibahatárán belül helyezkedik el.