Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Felgyújtatta a románok táborát a francia polgármester

2006.01.16. 12:36
Túl sokba került volna a románok illegális táborának elbontása, ezért egyszerűen felgyújtatta a telepet Ensisheim polgármestere. A jobboldali politikus veszélyben érezte 6700 lakosú városkáját.

Az elzászi Ensisheim polgármestere felgyújtatta a kisváros határában román állampolgárok által tiltott helyen kialakított lakókocsis táborhelyet. Michel Habig, a kormányzó UMP volt parlamenti képviselője, egyben az Haut-Rhin régió tanácsának alelnöke a butángázpalackokkal és limlommal teli táborban "valóságos veszélyt látott a lakosság számára".

A francia sajtó beszámolója szerint 2005 októberében románok egy csoportja egy tucatnyi lakókocsiból álló táborhelyet alakított ki Ensisheim közelében. A polgármester állítása szerint egy részüknek nem volt tartózkodási engedélye és nem tartozott az "úton lévő emberekhez". (Franciaországban így nevezik az állandó lakóhellyel nem rendelkező, lakókocsiban élő, vándorló romák közösségét.)

Miután a kisváros lakói a táborhely felé túl hangosan közlekedő autókra panaszt tettek az önkormányzatnál, a polgármester decemberben értesítette az illetékes prefektust. A prefektúra és a csendőrség képviselőinek jelenlétében a polgármesteri hivatalban karácsony előtt tartott összejövetelen a táborhely felszámolásáról és a terület megtisztításáról született döntés.

Múlt szerda hajnalban hatvan csendőr és rendőr igazoltatásra érkezett a táborhelyre, ahol senkit nem találtak. A polgármester ekkor egy erre szakosodott magáncéget kért meg a "bádogváros" kiürítésére, de elmondása szerint a cégnek nem állt azonnal rendelkezésére az a technikai felszerelés.

Ráadásul "ez túl sokba is került volna a polgármesteri hivatalnak", ezért Habig utasította az önkormányzati szerveket a táborhely felgyújtására. A tábor egyik lakója a tűzvészben elégett jogosítványa miatt panaszt tett a csendőrségen, ezért a colmari ügyészség vizsgálatot rendelt el az ügyben.