Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Magyarellenes szöveg a román belügy honlapján

2003.10.27. 07:24
A román belügyi tárca honlapján magyarellenes, uszító szöveg jelent meg - adta hírül a Népszabadság Online az Adevarul román lap beszámolója alapján.
A szöveg szerint Ioan Rus belügyminiszter "Magyarországra küldi a 13 tábornokot", s szerinte ezzel lezárulhat az aradi Szabadság-emlékmű ügye, minél fogva a Romániában kormányon levő Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) már nem lesz miről egyeztetnie.

A szöveg egy interpellációra adott miniszteri válaszhoz csatolt dokumentum, ami a lap szerint október 9-étől volt olvasható a tárca honlapján. A dokumentum fasiszta típusú irredentizmus és sovinizmus jelképének nevezte az emlékművet, amely felmagasztalja terrorizmust, a rasszizmust és a sovinizmust - közli az Adevarul.

A Romániai Magyar Szó megkérdezte Markó Bélát, hogyan fogadta ezt. Az RMDSZ szövetségi elnöke közölte: mindez sértő, uszító és magyarellenes. Markó felhívta Ioan Rus belügyminisztert, aki azt állította: nem ismerte ezt a szöveget, és munkatársai az ő tudomása nélkül csatolták a válaszhoz.

Markó úgy tudja, hogy a román belügyminisztérium hivatalosan is elhatárolja magát a szöveg tartalmától, és a miniszter felelősségre vonja a vétkeseket.