Emőke
-4 °C
9 °C

A választások megismétlését követeli a román ellenzék

2004.11.30. 14:41
A választási bizottság vezetőinek lemondását és a választások megismétlését követeli a szavazást elbukó román ellenzék. A jobboldali Jog és Igazság koalíciója szerint az elnökségre pályázó Nastase kormányfő százhatvanezer szavazatot kapott "ajándékba", és a számítógépekkel is bajok voltak.

A választások eredményének megsemmisítését és új választások kiírását követeli a román ellenzék. A legfrissebb, a szavazatok kilencven százalékának feldolgozása után közzétett adatok alapján a parlamenti választást a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a Hummanista Párt koalíciója nyerte a szavazatok 36,37 százalékával, az ellenzéki Jog és Igazság koalíció (DA) 31 százalékot szerzett. A szenátusi választásokon az SDP 36,88 százalékot kapott, a DA 31,41 százalékával szemben.

Ajándékba kapott szavazatok

Az elnökválasztás első fordulóját a hivatalos adatok szerint Adrian Nastase kormányfő nyerte a szavazatok 40,71 százalékával. Traian Basescu bukaresti polgármester, az ellenzék jelöltje 33,55 százalékot kapott.

Az ellenzék szerint számítógépes csalással befolyásolták a választások eredményét. "Túlságosan is befolyásolta az eredményeket a csalás", jelentette ki Basescu a CNN-nek nyilatkozva. Az ellenzéki vezér a választás megismétlését követelte.

Az ellenzéki megfigyelők szerint a választási bizottságok az érvénytelen szavazatok megítélésekor is túl engedékenyek voltak a kormányoldallal. Állításuk szerint százhatvanezer érvénytelen szavazatot "ajándékoztak" Adrian Nastasénak - ez az összes szavazat két és fél százaléka.

Fejeket követelnek

Basescu azonnali lemondásra szólította fel a központi választási bizottság összes tagját, és követelte a választások informatikai lebonyolításával megbízott szolgálat vezetőjének bebörtönzését. "Nincs kétségünk afelől, hogy csalás történt", jelentette ki az ellenzéki jelölt.

A kormányzó szociáldemokraták nem szereztek abszolút többséget a választásokon, így mindenképpen koalíciós partnert kell keresniük. Mivel a két nagy pártcsoporton kívül csak a tizenhárom százalékot szerző szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt (PRM), illetve a hét százalékot kapó Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége került be, valószínűsíthető a magyarok részvétele a kormányban.

A PRM elfogadhatatlan az Európai Unió számára, így a belépésen dolgozó kormánypárt miniszterelnök-jelöltje, Mircea Geoana már ki is zárta a koalíció lehetőségét a szélsőséges párttal.