Sára, Márió
2 °C
6 °C

A románok szerint Magyarország a fő ellenség

2006.04.04. 12:14
Egy felmérés szerint a románok 29 százaléka szerint Magyarország áll az élen az "ellenséges államok" képzelt rangsorában, három százalékkal megelőzve Oroszországot. A románok a szorgalmukra a legbüszkébbek.

Magyarországban véli felfedezni Románia első számú ellenségét a román állampolgárok relatív többsége a chisinaui székhelyű CIVIS közvélemény-kutató intézet adatai szerint.

A romániai magyar sajtó által kedden ismertetett, március végén készült rendhagyó - és egy moldovai székhelyű intézet által készített - felmérés többek között arra kérdezett rá, milyennek látják a romániai polgárok a román kormány külpolitikáját, az ország nemzetközi megítélését, a külföldi politikusokat és a "testvérállamnak" számító Moldovai Köztársasághoz fűződő viszonyt.

Az adatokból kiderül, a románok 29 százaléka szerint Magyarország áll az élen az "ellenséges államok" képzelt rangsorában, megelőzve Oroszországot (26 százalék), Irakot (25) és Ukrajnát (22). A területi lebontás azt mutatja, hogy a dél-romániai lakosok 35 százaléka tart elsősorban Budapesttől.

Barátok

A "baráti országok" listáján messze az Egyesült Államok vezet (26 százalék), második helyre szorítva a hagyományos barátot, Franciaországot (18). Ebben a rangsorban a Moldovai Köztársaság 8 százalékkal csak harmadik, így nem meglepő, hogy Románia és Moldova egyesülését a megkérdezetteknek csupán kis hányada (5 százalék) sürgeti, a kilencvenes évek elején mért 80-90 százalékról mára már 51 százalékra csökkent az egyesüléspártiak aránya.

A franciákhoz fűződő hazai szimpátiát bizonyítja, hogy a megkérdezettek 69 százaléka jelenleg Jacques Chirac államfőt tartja a legnépszerűbb külföldi politikusnak. Ő azonban csak két százalékkal előzi meg George W. Bush amerikai elnököt. Ezzel szemben negatívan vélekedik a megkérdezettek 39 százaléka Vlagyimir Putyin orosz elnökről és Viktor Juscsenko (29 százalék) ukrán államfőről.

A felmérés kitér az alanyok "nemzeti önértékelésére" is. Eszerint a románok a szorgalmukra (55 százalék), az intelligenciájukra (41 százalék), a műveltségükre (23 százalék) a legbüszkébbek, 85 százalékuk pedig büszke vagy nagyon büszke arra, hogy románnak született. A közvélemény-kutatás 1200 személy megkérdezésével készült.