Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feljövőben a román nácik

2006.07.06. 13:04
Nőtt a szélsőséges román politikusok népszerűsége, derült ki a Gallup felméréséből. A magyarfaló Corneliu Vadim Tudor és a neoprimitiv szélsőjobboldali Gigi Becalia népszerűségi lista 2-3. helyén áll, igaz, Basescu államfő verhetetlennek tűnik.

Bár Traian Basescu román államelnök továbbra is a népszerűségi lista élén áll, egy nemrég végzett romániai közvélemény-kutatás szerint két szélsőségesen nacionalista politikus, Gigi Becali és Corneliu Vadim Tudor követi őt a sorban. A Nyílt Társadalomért Alapítvány megrendelésére készült májusi Gallup-felmérés szerint a románok 60 százaléka ismét az ország első emberére adná voksát, ha a jövő vasárnap rendeznének elnökválasztásokat.

Az államfőt közismert nácik követik, második helyen 13 százalékkal a magyarfaló Corneliu Vadim Tudor, harmadik helyen a Steua Bucuresti fociklubb szélsőjobboldali tulajdonosa, Gigi Becali áll, őt a lakosság 6 százaléka választaná.

A felmérés külön kérdésként vizsgálta a politikusok általános népszerűségi mutatóit. E téren is Basescu vezeti hatalmas előnnyel a mezőnyt. A megkérdezettek 53 százaléka vallja, hogy "nagy" illetve "nagyon nagy" a bizalma az államfő iránt. Becalu népszerűsége 26 százalékos, amit javarészt bizonyos körökben nagy sikert arató tanulatlan beszédmódjának és általános műveletlenségének köszönhet. Tudor népszerűsége 20 százalék, ami ebben a felmérésben a harmadik helyre volt elég.