Gusztáv
3 °C
6 °C

Feljövőben a román nácik

2006.07.06. 13:04
Nőtt a szélsőséges román politikusok népszerűsége, derült ki a Gallup felméréséből. A magyarfaló Corneliu Vadim Tudor és a neoprimitiv szélsőjobboldali Gigi Becalia népszerűségi lista 2-3. helyén áll, igaz, Basescu államfő verhetetlennek tűnik.

Bár Traian Basescu román államelnök továbbra is a népszerűségi lista élén áll, egy nemrég végzett romániai közvélemény-kutatás szerint két szélsőségesen nacionalista politikus, Gigi Becali és Corneliu Vadim Tudor követi őt a sorban. A Nyílt Társadalomért Alapítvány megrendelésére készült májusi Gallup-felmérés szerint a románok 60 százaléka ismét az ország első emberére adná voksát, ha a jövő vasárnap rendeznének elnökválasztásokat.

Az államfőt közismert nácik követik, második helyen 13 százalékkal a magyarfaló Corneliu Vadim Tudor, harmadik helyen a Steua Bucuresti fociklubb szélsőjobboldali tulajdonosa, Gigi Becali áll, őt a lakosság 6 százaléka választaná.

A felmérés külön kérdésként vizsgálta a politikusok általános népszerűségi mutatóit. E téren is Basescu vezeti hatalmas előnnyel a mezőnyt. A megkérdezettek 53 százaléka vallja, hogy "nagy" illetve "nagyon nagy" a bizalma az államfő iránt. Becalu népszerűsége 26 százalékos, amit javarészt bizonyos körökben nagy sikert arató tanulatlan beszédmódjának és általános műveletlenségének köszönhet. Tudor népszerűsége 20 százalék, ami ebben a felmérésben a harmadik helyre volt elég.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!