Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Nem lesz közös magyar lista Erdélyben a helyhatósági választásokon

2008.04.22. 21:18
Sehol sem indít közös jelölteket Romániában a június elsejei önkormányzati választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP). Több megyében szoros küzdelem várható a magyar jelöltek között.

A határidő lejártáig nem jött létre egyezség még helyi szinten sem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt között a helyhatósági választásokon való közös indulásról. A két párt jelöltjeinek így nemcsak a roman pártok indulóival, de egymással is meg kell mérkőzniük, ami rontja esélyeiket. Eközben több megyében a szociáldemokraták és a liberális demokraták összefogtak a szélsőséges Nagy-Románia Párttal, hogy megakadályozzák az RMDSZ polgármesteri, illetve megyei tanácselnöki tisztségekhez jutását.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke korábban négy-öt megyei tanácselnöki poszt megszerzését tűzte ki célul. Megerősítette, hogy a szövetség Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár, Bihar, Kolozs, Szilágy, Arad, Fehér és Temes megyében indít megyei tanácselnök-jelöltet. Ezért a posztért legalább négy megyében a Magyar Polgári Párt is versenybe száll, így például szoros küzdelem körvonalazódik Hargita megyében, ahol Szász Jenő, a párt elnöke mérkőzik meg az RMDSZ által jelölt Borboly Csabával.

Hasonló a helyzet Kovászna megyében, ahol az RMDSZ-es Tamás Sándor parlamenti képviselővel szemben az MPP Kovács István unitárius lelkészt jelölte a megyei önkormányzat élére. A magyarok által kisebbségben lakott Maros megyében is két magyar jelölt lesz: az RMDSZ-es Lokodi Edit Emőke jelenlegi megyei tanácselnök és az MPP-s Tőkés András küzd majd a szavazatokért. Szilágy megyében az RMDSZ-es Csóka Tibor és az MPP-s Papp Lajos száll versenybe.

A legfontosabb székelyföldi városokban, így Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Gyergyószentmiklóson és Székelykeresztúron is mindkét szervezet saját polgármester-jelöltet állít. Marosvásárhelyen - ahol a polgármesteri széket az RMDSZ 2000-ben veszítette el, és azóta sem sikerült magyar jelöltnek visszafoglalnia azt - az MPP nem indított saját jelöltet, így egyedül az RMDSZ-es Borbély László pályázza meg magyarként a tisztséget.

A voksolás - több elemző szerint - a főpróbát jelenti a két párt számára a fél év múlva esedékes parlamenti választásokra, és a Szász Jenő vezette alakulat akár alkupozíciója javítására is felhasználhatja a mostani eredményeket, ugyanis a két pártnak ősszel csak közösen lenne esélye bejutni a román parlamentbe.