Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesz közös magyar lista Erdélyben a helyhatósági választásokon

2008.04.22. 21:18
Sehol sem indít közös jelölteket Romániában a június elsejei önkormányzati választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP). Több megyében szoros küzdelem várható a magyar jelöltek között.

A határidő lejártáig nem jött létre egyezség még helyi szinten sem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt között a helyhatósági választásokon való közös indulásról. A két párt jelöltjeinek így nemcsak a roman pártok indulóival, de egymással is meg kell mérkőzniük, ami rontja esélyeiket. Eközben több megyében a szociáldemokraták és a liberális demokraták összefogtak a szélsőséges Nagy-Románia Párttal, hogy megakadályozzák az RMDSZ polgármesteri, illetve megyei tanácselnöki tisztségekhez jutását.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke korábban négy-öt megyei tanácselnöki poszt megszerzését tűzte ki célul. Megerősítette, hogy a szövetség Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár, Bihar, Kolozs, Szilágy, Arad, Fehér és Temes megyében indít megyei tanácselnök-jelöltet. Ezért a posztért legalább négy megyében a Magyar Polgári Párt is versenybe száll, így például szoros küzdelem körvonalazódik Hargita megyében, ahol Szász Jenő, a párt elnöke mérkőzik meg az RMDSZ által jelölt Borboly Csabával.

Hasonló a helyzet Kovászna megyében, ahol az RMDSZ-es Tamás Sándor parlamenti képviselővel szemben az MPP Kovács István unitárius lelkészt jelölte a megyei önkormányzat élére. A magyarok által kisebbségben lakott Maros megyében is két magyar jelölt lesz: az RMDSZ-es Lokodi Edit Emőke jelenlegi megyei tanácselnök és az MPP-s Tőkés András küzd majd a szavazatokért. Szilágy megyében az RMDSZ-es Csóka Tibor és az MPP-s Papp Lajos száll versenybe.

A legfontosabb székelyföldi városokban, így Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Gyergyószentmiklóson és Székelykeresztúron is mindkét szervezet saját polgármester-jelöltet állít. Marosvásárhelyen - ahol a polgármesteri széket az RMDSZ 2000-ben veszítette el, és azóta sem sikerült magyar jelöltnek visszafoglalnia azt - az MPP nem indított saját jelöltet, így egyedül az RMDSZ-es Borbély László pályázza meg magyarként a tisztséget.

A voksolás - több elemző szerint - a főpróbát jelenti a két párt számára a fél év múlva esedékes parlamenti választásokra, és a Szász Jenő vezette alakulat akár alkupozíciója javítására is felhasználhatja a mostani eredményeket, ugyanis a két pártnak ősszel csak közösen lenne esélye bejutni a román parlamentbe.