Zoltán
-4 °C
9 °C

Hatszáznál több katonát küldene Irakba Románia

2003.05.15. 15:13
Fegyveres katonákat, műszaki alakulatokat és száz rendfenntartót ajánlott fel Románia az iraki rendezéshez. A mintegy 650 fegyveres Bászrában szolgálna, olasz parancsnokság alatt. A katonák küldéséről még a parlamentnek is határoznia kell.
Mintegy 650 román katona teljesíthet szolgálatot Irakban - jelentette bukaresti katonai illetékesekre a román sajtó csütörtökön. A hadsereg a 811-es besztercei gépesített dandár alakulataival járul hozzá az Iraki stabilizációhoz - mondta el a Ziua című napilapnak a szárazföldi haderő vezérkari főnöke.

Negyvenmillió dolláros ajánlat

A védelmi minisztérium államtitkárának korábbi bejelentése szerint a román csapatok Bászra körzetében teljesítenének szolgálatot, olasz parancsnokság alá rendelten.

Román sajtóértesülések szerint az iraki katonai jelenlét az első félévben körülbelül negyvenmillió dollárjába kerül a román költségvetésnek. Bukaresti katonai megfigyelők és elemzők szerint a körülbelül 650 fős román kontingens egy 405 fős gépesített gyalogos egységből, száz katonai rendőrből és mintegy 150 fős műszaki alakulatból áll össze.

ENSZ-határozatra vágynak

Mircea Geoana román külügyminiszter szerint Bukarest azt szeretné, ha az iraki konfliktus utáni katonai akcióra ENSZ-mandátum alapján kerülne sor. AGeoana "több mint 470" katona Irakba küldéséről nyilatkozott. A katonák küldéséről döntő legfelsőbb védelmi tanács közleménye nem tartalmazott pontos adatokat. A katonák küldéséről a román parlamentnek kell döntenie.