Béla
12 °C
27 °C

Román párt alakult Spanyolországban

2006.11.06. 16:56
Spanyolországban megalakult a Független Román Párt, amelynek ugyan még csak száz tagja van, de potenciálisan 400 ezer embert mozgósíthat a tavaszi ibériai helyhatósági választásokon, ha 2007-től Románia tagja lesz az Európai Uniónak. A spanyol lapok szerint 400 önkormányzatban módosíthatják az erőviszonyokat az újonnan megjelenő román szavazók. S ez csak az első lépés: a PIR-t anyagilag támogató Gigi Becali, a bukaresti nagyvállalkozó és politikus összeurópai román pártot akar hamarosan létrehozni.

A legnevesebb spanyol lapok közül az El Mundo és az ABC is beszámolt arról a román hírügynökségek (a Rompress és a Mediafax) mellett a szenzációs hírről, hogy megalakult Spanyolországban a Független Román Párt, vagyis a Partido Independiente Rumano.

EU-tagállam polgárai helyben bárhol szavazhatnak

A sikerre is esélyes a román politikai szervezet - ellentétben az afrikai és más emigránsok érdekképviseleteivel -, hiszen a románok jövőre már szavazhatnak a helyhatósági választásokon Spanyolországban. Erre az ad lehetőséget, hogy Románia 2007-től csatlakozik az Európai Unióhoz, márpedig az EU-tagországok állampolgárai a helyhatósági választásokon szavazhatnak tartózkodási helyükön, függetlenül attól, hogy melyik EU-tagállamban élnek pillanatnyilag.

A spanyolországi párt alapítója egy ott élő, román származású építési vállalkozó, akit a hírügynökségek egyik fele Augusto Constantin, másik része Augusto Tecu néven emleget, miközben teljes nevén Augusto Constantin Tecuról van szó (vezetékneve "Cekunak" ejtendő románul).

A mérleg nyelve

A párt létrehozásának fő célja az volt, hogy olyan spanyol tartományokban, mint például Castellón, ahol nagyon sok a román bevándorló, és ahol Tecu is él, a mérleg nyelve legyen az új politikai erő a helyhatósági választásokon. (Csak Castellónban több mint 15 ezer román dolgozik jelenleg.)

A spanyolországi román párt létrehozása csak az első lépés egy páneurópai román tömörülés megalakítása felé - ez már Gigi Becali, a Steaua Bucuresti futballelnökének álma. Becali anyagilag támogatja a spanyolországi román pártot és a romániai (otthoni) politikai életben is aktív: ott saját pártja is van, Új Generáció néven.

Egész Európában román pártokat akar a futballvállalkozó pártelnök

Becali egész Európában román pártokat látna szívesen, amelyek a helyi ügyeket befolyásolhatnák olyan településeken, ahol kiélezettek a politikai viszonyok, vagyis a hagyományos pártok nagyjából ugyanolyan erősek, és pár százaléknyi bevándorló szavazata döntő jelentőségű lehet.

Spanyolországban már most körülbelül 400 ezer román bevándorló él (a spanyol statisztikai hivatal, az INE 381 ezer 955 személyről tud), ha ők szavazati jogot kapnak jövőre a helyi ügyekben, akkor olyan településeken szólhatnak bele érdemben a döntésekbe, mint Benicasim, Onda, Villarreal.

Száz tagjuk van

A PIR-nek egyelőre csak körülbelül száz tagja van, de a három említett város mellett 2007 januárjától irodákat akar nyitni Madridban, Zaragozában, Teruelben, Geronban és Alicantében. A névsor mutatja, hogy igen erős a románok jelenléte az ország északkeleti részében, a már említett Castellónban és Katalóniában is.

"Pártunk meg akarja védeni a jogainkat Spanyolországban és az Európai Unióban. Integrált politikával lépünk fel, amely minden állampolgár általános érdekeit is képviseli" - mondta a pártalapító vállalkozó, Augusto Tecu az ABC nevű spanyol lapnak. A párt céljai között iskolák, kulturális központok, kétnyelvű könyvtárak építése, gazdasági-jogi téren a román állampolgárok ingatlanvásárlásának támogatása is szerepel. Ortodox templomokat is akar Spanyolország-szerte a PIR elnöke, erről már az El Mundo ír.

A román Berlusconi

A páneurópai román párt hátterében álló Becaliról az El Mundo nevű spanyol lap azt írja, hogy ő a "román Berlusconi", akinek több száz millió eurója van "Isten segítségével", aki az "ingatlanügyletek felé irányította" őt. Becali minden EU-tagállamban szeretne román pártot, amelyeknek jelöltjei kizárólag románok lennének a spanyol lap szerint. A Wikipedia szerint az USA Külügyminisztériuma Becali romániai pártját, az Új Generációt extrém nacionalista pártnak minősítette.