Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Orban képviseli Romániát Brüsszelben

2006.10.30. 19:36
A román kormány Leonard Orban integrációs államtitkárt jelölte Románia EU-biztosává, s ezzel José Manuel Barroso, a testület elnöke is egyetért - jelentette be hivatalosan Barroso hétfőn este. Orban - aki a második jelölt Románia részéről - a nyelvi sokszínűségért felel majd. Az elsőként jelölt román EU-biztost állítólagos ügynökmúltja miatt Brüsszelben fenntartásokkal fogadták.

Barroso döntése egy kínos vita végére tesz pontot. Az elsőként jelölt román EU-biztos, Varujan Vosganian szenátor személyét ugyanis állítólagos ügynökmúltja és kétes pénzügyi műveletei miatt Brüsszelben fenntartásokkal fogadták, s ő végül önként visszalépett ettől a tisztségtől.

Leonard Orban egy viszonylag jelentéktelen hatáskört, a "nyelvi sokszínűség" felügyeletét kapja az EU-bizottságban. Orban - akárcsak a bolgár EU-biztos, Meglena Kuneva, az európai integrációs ügyekért felelős miniszter, aki a fogyasztóvédelmi tárcát kapja - január 1-től, a két balkáni ország EU-belépésétől lesz a brüsszeli testület tagja. Ezt megelőzően mindkét politikusnak át kell esnie az Európai Parlament illetékes bizottságainak meghallgatásán. Ezekre várhatóan novemberben kerül sor, decemberben pedig az EP szavaz is róluk.

Nemcsak az új román EU-biztos személyét övezték kétségek az elmúlt napokban, de jövendő feladatkörüket is. Barrosónak ugyanis számos szempontot kellett összehangolnia: a "nagy" tagállamok biztosainak tárcáihoz nem nyúlhatott, hiszen el kellett kerülnie, hogy vitába keveredjen a francia, a német, vagy éppen az olasz kormánnyal. Attól pedig végképp óvakodnia kellett, hogy szélesebb körű feladatcserékbe fogjon.

Ekkor ugyanis az Európai Parlamentben újabb, nagyszabású meghallgatássorozat várt volna a bizottság legtöbb tagjára, miközben 2004 ősze, a Barroso-bizottság beiktatását megelőző meghallgatássorozat nem a legjobb emlékeket idézi Brüsszelben. Így született meg a megoldás: Kuneva Markosz Kiprianu ciprusi biztos eddigi feladatainak egyik felét kapja (Kiprianué maradt az egészségügy), míg Orbannak a nyelvi sokszínűség felügyelete jutott. Ez eddig Ján Figel szlovák biztos hatáskörébe tartozott, az oktatás, képzés és kultúra mellett.