Piroska
-2 °C
5 °C

Maffia a román kormány környékén

2006.02.02. 10:06
Meglepő és hangzatos kijelentést tett a román államelnök, Traian Basescu. Szerinte a "maffia a kormány asztalára került", túl sok az érdekcsoport a bukaresti kabinet körül.

Románia drágábban veszi az orosz gázt, mint a nyugat-európai országok. Egyes vállalatok olcsón veszik a vízenergiát, aztán drágábban adják tovább. A kórházak adósságokat halmoznak fel - mindez a román elnök, Traian Basescu szerint annak köszönhető, hogy egyre több érdekcsoport mozgolódik a bukaresti kormány körül, és mindegyik hasznot akar húzni bizonyos ügyletekből.

Basescu szó szerint kijelentette: "Románia kormánya érdekcsoportok befolyása alá került" - legalábbis ezt idézi tőle az Adevarul című bukaresti lap. A hasznot húzó klientúrába tartoznak a vízi energiát hasznosító cégek és még a kórházak is.

Basescu jogosulatlannak tartja, hogy azért bírálták korábban őket, mert az előző kormányt, Nastase kabinetjét akkori ellenzékként még ők támadták. Nastasét ugyanis hasonló vádakkal illették, mármint Basescuék szerint olyan rendeleteket és törvényeket alkotott az előző bukaresti kabinet, amely a klientúra érdekeit szolgálta.

Hamis indoklás

Most azonban Basescu már nem az előző kormányt, hanem a jelenlegit bírálja: szerinte a mostani kabinet "asztalára túl gyakran kerül a maffia". "Túl sokan vannak azok, akik hasznot húznak" olyan határozatok, illetve normatív támogatások nyomán, amelyek átmentek a parlamenten, méghozzá "hamis indoklással" - tette hozzá Basescu.

Az Adevarul szerint ezzel a bejelentéssel csupán egyetlen probléma van: Basescu már tavaly augusztus 11-én is tett hasonló figyelmeztetéseket, így a mostani (tegnapi) nyilatkozata nem jelent túl sokat. A z elnök szavai után ugyanis általában semmi sem történik. Sőt, a lap azt is felidéz, hogy még a kilencvenes évek végén, amikor Basescu közlekedési miniszter volt, akkor is hangzatos kirohanásokat intézett, aztán szintén minden maradt a régiben.

Az Adevarul szerint a közvélemény végül nem szerezett tudomást arról, hogy mi történt a vámhivatalokban, ahová tiszta emberek kinevezését ígérték korábban, akiket versenyeztetéssel, pályázatokkal választanának ki.

A lap fel is teszi a kérdést az elnöknek: milyen konkrétumok történtek az eddig általa felvetett ügyekben? Az Adevarul többek között az 1996-2000 közötti évekre is utal, amikor - mint már említettük - Basescu közlekedési miniszter volt. Az Adevarul szerint Románia félprezidenciális berendezkedésű köztársaság, ahol az államelnöknek több lehetősége van a folyamatok befolyásolására annál, mint hogy egyszerű nyilatkozatokat tegyen.