Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Megbízásokkal vásárol EU-tagságot Románia?

2003.07.24. 15:29
"Versenyeztetés nélkül született, gyorsan haszontalannak bizonyuló" szerződésekkel "vásárolná" meg EU- és NATO-tagságát Románia - írja a Capital című román gazdasági lap. A lap példaként többek között a Dick Cheney amerikai alelnökhöz köthető Bechtel Groupnak juttatott autópálya megbízást hozza fel.
Több milliárd dollárba kerülhet Románia EU- és NATO-csatlakozása, írja a Capital című román gazdasági hetilap. A lap szerint a legnagyobb tétel az Erdélyt átszelő autópálya megépítése, melynek becsült költsége 2,5 milliárd dollár.

Cheney cége a kedvezményezett

Az autópálya építéséről a román kormány már tárgyalásokat kezdett az iraki újjáépítésben is érdekelt, Dick Cheney amerikai alelnökhöz köthető Bechtel Grouppal. Az üzletet ráadásul amerikai bankok finanszírozzák a román kormány garanciavállalása mellett. A megépített autópálya koncessziós joga 49 évig az építők kezében marad, érzékelteti a lap, mekkora üzletet is jelent a sztrádaépítés.

Bukarest emellett a Washington Investment Grouppal is tárgyalásokat folytat a román szállítási infrastruktúra 1-3 milliárd dolláros fejlesztéséről. A lap azt sejteti, hogy az amerikaiaknak juttatott megbízásokkal a kormány a NATO-csatlakozást akarja megfizetni.

Európaiakat is jutalmaznak

Hasonló összefüggést fedez fel a Capital cikke az uniós csatlakozás kapcsán is. A román haditengerészet 185 millió dollárért szerzet be két kiöregedett brit hadihajót, nem sokkal azelőtt, hogy Chile 15 millió dollárért vett egy újabb építésű hajót - hozza fel példaként a gazdasági lap.

A román államvasutak pedig 250 millió dollárért vásárolt 120 Siemens motorkocsit. Ezek ugyan a lap szerint is az államvasutak legmodernebb mozdonyai, azonban valójában helyi érdekű vonalakra szánták őket, nem távolsági vonalakra, ahol Romániában használják, írja a lap.

Vásároljon jóindulatot

"A listának itt még nincs vége. A versenyeztetés nélkül született, vagy a gyorsan haszontalannak bizonyuló üzletkötések sora folytatódni fog" - írta a Capital, azt a román ellenzéki véleményt idézve, hogy a jelenlegi román kormánypárt "az erős államok jóindulatát akarja megvásárolni".