Friderika
10 °C
18 °C

Irak Romániában is próbálkozott

2003.02.06. 13:16
Irak számos alkalommal, több éven keresztül próbált katonai célokat szolgáló eszközökhöz és berendezésekhez hozzájutni Romániában. Ezt román illetékesek erősítették meg, miután Colin Powell amerikai külügyminiszter az Irak ellen szóló bizonyítékok ismertetésekor néven nevezte Romániát.
Irak 1995-ben, 1996-ban és 1999-ben próbálkozott azzal, hogy urán dúsításához szükséges felszereléseket vásároljon Romániától - mondta el közvetlenül a Powell-beszéd után Mircea Geoana román külügyminiszter. Az iraki próbálkozások minden esetben egy közvetítő, harmadik cégen keresztül történtek, de az amerikai és a román titkosszolgálatok együttműködésének köszönhetően soha nem jártak sikerrel - tette hozzá.

Rakétaalkatrészeket kerestek

Az Irak számára dolgozó közvetítők éveken át próbáltak a rakétagyártáshoz szükséges alkatrészeket beszerezni Romániában - közölte Catalin Harnagea, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt vezetője. A SIE volt vezetője szerint Irak olyan alkatrészeket próbált vásárolni, amilyeneket Romániában 1989 előtt gyártottak. Harnagea elmondta, hogy a próbálkozások már évek óta folytak, amikor az amerikai titkosszolgálatok 1998-ban figyelmeztették Romániát. A tárgyalásokat a román fél egy évvel később állította le, miután a román titkosszolgálat megbizonyosodott arról, hogy helytállóak az amerikai jelzések. A román félnek az Egyesült Államoktól kapott figyelmeztetésig nem volt tudomása arról, hogy a vevőként jelentkező közvetítők mögött valójában Bagdad áll.

Iraki cégek Romániában

Az Irak elleni katonai támadás súlyos hatással lehet a román gazdaságra - derül ki a Curierul National című román napilap csütörtöki lapszámából. Az újság elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy Irak még a Ceausescu-rezsim idején 1,7 milliárd dolláros adósságot halmozott fel Romániával szemben. Az iraki adósság rendezését Bukarest azóta sem tudta semmilyen formában elérni. A lap megemlítette azt is, hogy Irak az elmúlt években összesen 44 millió dollárt fektetett be Romániában. A hivatalos adatok szerint jelenleg 5650 iraki tulajdonban lévő cég működik az országban.