Román katonák tartanak a Perzsa-öböl felé

2003.03.12. 11:52
Tizenöt román vegyvédelmi katona tart a Perzsa-öböl térsége felé egy hetven fős vegyvédelmi alakulat előőrseként. Románia támogatásáról biztosította az Irak ellen tervezett háborút, kiterjesztve támogatását arra az esetre is, ha az ENSZ Biztonsági Tanács nem ad felhatalmazást az erő alkalmazására. A magyar külügyi szóvivő bejelentette: hazánk evakuálja a bagdadi magyar nagykövetség teljes személyi állományát.
Elindult szerdán a Perzsa-öböl térségébe azon román katonák első osztaga, akik részt vesznek az Egyesült Államok vezetésével megvívandó esetleges iraki háborúban. Tizenöt vegyvédelmi katona tart a térség felé egy hetven fős vegyvédelmi alakulat előőrseként. A román védelmi minisztérium közlése szerint a jövő hét elején a Perzsa-öböl térségébe érkezik a vegyvédelmi alakulat többi katonája is.

Evakuálják a bagdadi magyar nagykövetség állományát
A Külügyminisztérium az iraki helyzet folyamatos értékelése alapján úgy döntött, hogy ideiglenesen evakuálja a bagdadi magyar nagykövetség teljes személyi állományát. Ezt Tóth Tamás külügyi szóvivő jelentette be szerdai budapesti tájékoztatóján. A döntés értelmében a február végi részleges evakuálást követően Bagdadban maradt két magyar diplomata - akik a múlt hét végén a menetrendszerű diplomáciai posta átvétele céljából hagyták el állomáshelyüket - egyelőre nem tér vissza Irakba. A bagdadi magyar nagykövetség konzuli feladatait ideiglenesen a damaszkuszi (Szíria) külképviselet látja el.
Tóth Tamás megerősítette a tárca korábbi felhívását, hogy magyar állampolgárok az elkövetkező időszakban ne utazzanak Irakba, Szaúd-Arábiába, Kuvaitba, Szíriába, Jordániába, Libanonba, Izraelbe, a Palesztin Nemzeti Hatóság területeire és Törökország iraki határvidékére, illetve a térség potenciális válságövezeteibe.

Románia támogatja a háborút

Románia támogatásáról biztosította az Irak ellen tervezett háborút, kiterjesztve támogatását arra az esetre is, ha az ENSZ Biztonsági Tanács nem ad felhatalmazást az erő alkalmazására - jelentette a dpa.

A román parlament február 12-én jóváhagyta négy szakosított katonai alakulat kiküldését az esetleges katonai akcióban való részvételre. A már említett vegyvédelmi alakulaton kívül egy egészségügyi alakulat készül az öböl térségébe egy komplett tábori kórházzal, továbbá egy katonai rendészeti és egy utászalakulat - összesen 278 román katona.

Amerikaiak a Kogalniceanu repülőteren

Ezenkívül Románia engedélyezte az amerikai légierő számára légterének, légikikötőinek és más infrastrukturális létesítményeinek használatát. Február közepe óta amerikai katonák utánpótlás-szállítási bázisként használják a Constanta melletti Mihail Kogalniceanu repülőteret.  • Tippek
  • Hírek