Szilárda
-4 °C
3 °C

Elkezdődött a 'nem hivatalos' román választási kampány

2000.09.04. 18:40
Csonka ülésszakot kezdett hétfőn a román parlament: a november 26-án esedékes választásokig több fontos törvény kellene megszavazniuk a honatyáknak. Sokan azonban a hivatalosan még el sem kezdődött választási kampányt részesítenék előnyben. Az államfőjelöltek közül csupán Mugur Isarescu nem kapcsolódott bele a kampányküzdelembe.
A román elnöki palota bejárata
Ezért folyik a harc
A helyi közigazgatási törvény módosítása, a kommunista időszakban elkobzott ingatlanokról szóló törvény, magánnyugdíj-alapokat szabályozó törvény - csupán három olyan fontos jogszabály, melyekről már régen döntenie kellett volna a román parlamentnek. A törvényeket annyira fontosnak tartja a kormány, hogy a miniszterelnök megígérte: ha nem fogadja el a törvényhozás őket, akkor sürgősségi kormányrendelettel teszi azokat hatályossá. A honatyáknak azonban nem érdekük törvényekkel bíbelődni: a népszerűségi listák élén lévők már most kezdik a kampányt, a névjegyzék alján lévők pedig mindenre, csak törvényhozásra nem fogják utolsó két hónapjukat pazarolni.

Isarescunak nem kell lemondani

Számos párt, politikai alakulat, de főleg a liberális párt támogatását élvező Stolojan adott hangot annak a meggyőződésnek, miszerint az államfőjelöltség és a miniszterelnökség két egymásnak ellentmondó státusz, és hogy Mugur Isarescu le kell mondjon miniszterelnökségéről, ha államfőjelöltként indulna a novemberi választásokon. A kormányfő magától a jelenlegi államfőtől, Emil Constantinescutól kapott támogatást: Stolojan véleményét ,,intelligensnek vélt balga elvárásnak" nevezte, és reményét fejezte ki, hogy Isarescu jobb államfő lesz, mint ő volt.

Constantinescu és Isarescu
Egymást támogatják
Hogy Isarescu az RMDSZ támogatását elnyeri-e, a szeptember 9-én esedékes Szövetségi Képviselők Tanácsán dől majd el. A két jobboldali (Isarescu és Stolojan) jelölt minden valószínűség szerint arra kényszeríti az RMDSZ-t, állítson önálló jelöltet. Erre a tisztségre pedig az 1996-os választásokon is az RMDSZ színeiben induló Frunda György szenátor a legesélyesebb.

A titkosügynök nemzeti jelöltje

Az RMDSZ ellentáborának számító, a Nemzeti Szövetségbe tömörülő Román Nemzeti Egységpárt és Román Nemzeti Párt (RNP) hétvégi különleges kongresszusán - Gheorghe Funar esélytelensége miatt - meglepő jelölttel rukkolt elő. A párt elnöke, Virgil Magureanu, a Román Hírszerző Szolgálat volt igazgatója, Marian Munteanut szeretné köztársasági elnöknek. A jelenleg sikeres üzletember, az 1990. június 14-15-i, első bányászhadjáratot kiváltó egyetemista tüntetések vezére volt. A diákok ,,inkább halott, mint kommunista" jelszóval több héten át tiltakoztak Ion Iliescu államfővé ,,avanzsálása" ellen. A szűnni nem akaró tüntetéseket a zsil-völgyi bányászok verték szét, akik Iliescu kérésére érkeztek a román fővárosba ,,rendet teremteni".

Adrian Nastase RTDP-alelnök
A főnök árnyékában
A hétvégén egy másik esélytelen jelölt neve is ismertté vált: Teodor Melescanu, a Szövetség Romániáért Párt elnöke ,,A harmadik köztársaság" fantázianévvel ellátott programmal áll a választók elé.

Az ellenzék végzi a feladatát

Miután Iliescu jelöléséhez szükséges támogatói aláírások jócskán összegyűltek, az RTDP női vonalának konferenciáján magabiztosan kritizálni kezdte a jelenlegi hatalmat. Iliescu szerint a jelenlegi hatalom kormányzása alatt a társadalom ,,meghalt a koalíció veszteséges filozófiája miatt". A pártelnök ,,esti mesének" nevezte azokat a hitegetéseket, melyek szerint a Nyugat az RTDP esetleges hatalomátvétele miatt aggódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!