Szilárda
-4 °C
3 °C

Tizennyolc elnökjelölt Romániában

2000.10.16. 20:22
Két napja kezdődött a hivatalos román választási kampány, a pártok a sürgős törvények helyett ígéretek tömkelegét gyártják. Az előző három elnökválasztások példájára most is inflálódott az elnökjelöltek száma: összesen 18-an vannak.
Ion Iliescu főként a populista ígérgetésben jeleskedik
A 2000-ben megváltozott választási törvény értelmében Románia elnöki tisztségére vágyó jelölt hivatalos regisztrációjához 300 ezer - az eddigi 100 ezer helyett - támogató aláírás szükséges. A közel 23 millió lakosú Romániában 18 jelölt közül többnek sikerült összegyűjteni ezeket, a többieknek október 27-ig tovább kell szorgoskodniuk.

Ezt teszi az RMDSZ is: október elején a szükséges támogatások csupán felét sikerült összegyűjteni Frunda György jelölésének regisztrációjához. Ha nem is esélyes, több párt azért indít önálló jelöltet, mert így a közszolgálati rádió- és tévéadón több, választási célokra felhasználható műsoridőhöz jut, és az emberek is szívesebben szavaznak egy jól meghatározható emberre, mint egy szál rózsával vagy nyíllal jelképezett pártra.

A pártok parlamentbe való bejutás küszöbét is megemelték 3 százalékról 5 százalékra, így az erősebb pártoknak vagy koalícióknak biztosítanak helyet a törvényhozásban. Romániában nem egyedi jelöltre, hanem pártok által ajánlott listákra szavaznak. Bonyolult számítási algoritmusnak köszönhetően elvben egy RMDSZ-es képviselő például a tisztán románok lakta Tulcea megyének képviselője vagy szenátora is lehet.

Valóságtól elrugaszkodott ígéretek

Elnökjelöltek számának alakulása
1990. május 20. - három jelölt;
1992. szeptember 27. - hat jelölt;
1996. november 3. - tizenhat jelölt.
A hétfői Monitorul román országos napilap írása szerint a szociáldemokrata (jelenleg ellenzékben lévő) pártok ígéretei a józan gondolkodásnak mondanak ellent, populista jellegűk messziről lerí. Ion Iliescu kampánynyitó beszédében nem egyebet, mint a lakosság rezsiadósságának elengedését ígérte, a orvosságok áfájának csökkentése és a mezőgazdasági termelők támogatását ígérte. Az ugyancsak szociáldemokrata, ám a Szövetség Romániáért párt színeiben induló jelölt, Theodor Melescanu pedig egy olyan sürgősségi határozatot szeretne elfogadtatni első intézkedésként, mely gyakorlatilag a lakosság 90 százalékának téli fűtési költségeit vállalná fel. Gazdaságilag megvalósíthatatlan intézkedés, ezt minden közgazdász tudja - írja a Monitorul.

Petre Roman, a Demokrata Párt jelöltje kormányzati magasságokból tesz ígéreteket: külügyminiszterként neki sikerült elérni, hogy 2001 nyarán a románok vízum nélkül utazhassanak a schengeni országokba. A külügyminiszter úgy tesz, mintha nem kellene dollármilliókat költeni a keleti határátkelőhelyek felszerelésére, melyek - a testvéri Moldva Köztársaságra való tekintettel - hosszabb ideig gyakorlatilag nem is léteztek, a két állam polgárai személyazonossági alapján utazhattak ide-oda. Vagy mintha nem kellene egy sor törvényt elfogadni Romániában, de az Európai Unió tagországaiban is.

Választási könyvecskék - csalás várható?

Ugyancsak a megváltoztatott választási törvény értelmében a szavazásra jogosult polgárok nem csak személyazonossági igazolványukkal, hanem a Belügyminisztérium által szétosztott választási könyvecskével vonulnak az urnák elé: ebbe a könyvecskébe jegyzik pecséttel a szavazási jelenlétet. Új választási könyvecskéket a gyakorlatban azonban csak a modern, műanyagból készült személyazonosságival rendelkezők kapnak majd, ez közel hárommillió szavazót jelent. Az már csak a választási csalásnak ad helyet, hogy a besorozott katonák katonaigazolványukkal is szavazhatnak: a helyhatósági választásokon a katonai vezetők kiadták beosztottjaiknak személyazonosságijukat is, hogy azok kétszer szavazhassanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!