Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tizenkét évig sínylődött ártatlanul egy rab Romániában

2004.05.07. 17:41
Egy nyolcvanéves asszony vallomására alapozták a román hatóságok az ítéletét annak a férfinak az ügyében, akit 25 évet kapott, mint kiderült, ártatlanul. Halálakor a nő elárulta, csak fontoskodni akart, viszont így is tizenkét évet töltött börtönben nemi erőszakért és gyilkosságért a gyanúsított. Az ötvenéves férfi mára harminc kilót fogyott, kihullottak a fogai, most elégtételt akar.
Ártatlanul ült tizenkét évet börtönben egy román férfi, mert a rendőrség és az ügyészség annak idején felületesen vizsgálta meg a bizonyítékokat, és alapvető jogokat nem vettek figyelembe. A dél-romániai Targu Jiu város börtönéből a hét elején engedték szabadon Ilie Marcel Tundreát, akire a Romániában legsúlyosabbnak számító büntetést - 25 évi szigorított börtönt - rótta ki az illetékes bíróság 1992-ben. Azzal vádolták, hogy szülőfaluja határában, a patak partján megerőszakolta, és brutálisan meggyilkolta kislányának kamaszkorú barátnőjét.

Ott sem volt

A ma 52 éves férfi hiába állította akkor, hogy a bűntény napján nem is volt a faluban. A rendőrök leütötték, kiverték a fogát, összetörték oldalbordáit, mert nem akarta "bevallani", hogy ő volt a tettes. Az ügyészekkel sem volt nagyobb szerencséje: mindenben bűnjelet véltek látni. Gyanús volt számukra, hogy az akkor negyven körüli férfi elváltan, egyedül élt 85 éves édesanyjával és tízéves kislányával.

Perdöntő bizonyítéknak tekintették azt a véres inget is, amelyet egy utólagos házkutatás során a falusi házban találtak. Hiába magyarázta nekik a férfi, hogy nem embervértől, hanem egy levágott csirke vérétől volt szennyes a mosásra váró ing. A bűnüldözők eleve dajkamesének tartották ezt, annál is inkább, mivel az egyik orvosi szakvizsgálat szerint a gyilkos vércsoportja megegyezett a gyanúsított vércsoportjával.

Csak fontoskodni akart

A vádlott ügyvédjének az érvét is elutasították, amely szerint a vércsoportbeli azonosság nem perdöntő bizonyíték, nem is engedélyezték a DNS-vizsgálatot. A bírák számára ráadásul a "koronatanú" vallomása volt a mérvadó. Az egyik nyolcvan éves szomszédasszony ugyanis azt állította: látta Tundreát a bűntény napján az áldozat közelében, a patak pártján. A szomszédasszony néhány évvel ezelőtt ezelőtt elhunyt, halálos ágyán azonban asszonytársai előtt könnyített lelkiismeretén, és bevallotta: hazudott a rendőröknek és az ügyésznek. Nem is látta Tundreát a bűntény színhelyének a közelében, csak így akarta "fontosnak feltüntetni magát".

Ez a beismerés sem segített azonban az elítélten. Ügyvédje hiába juttatta el az illetékesekhez a "koronatanú" asszonytársainak egybevágó vallomását a hamistanúzásról, az igazságszolgáltatás ügyet sem vetett rá. Közben a börtönlakó fáradhatatlanul írta beadványait és fellebbezéseit, folyamatosan bizonygatva ártatlanságát. Egyik ilyen beadványa eljutott a román államfői hivatalba is.

Egy fiatal ügyésznek köszönheti szabadulását

Ott is "elfeküdt" volna az irat, ha véletlenül kezébe nem veszi azt egy 35 éves fiatal ügyész. Nem érdekelte, hogy a súlyos büntetést három bírósági szinten is megerősítették, átvizsgálta az ügy egész iratcsomóját. Nem is kellett sokáig kutakodnia, hogy rájöjjön: a rendőrök jóvoltából annak idején nyoma veszett "a kiontott vértől mocskos" ingnek. A fiatal ügyész ezen kívül elrendelte a korábban nem engedélyezett DNS-tesztet, amihez megvoltak az áldozattól vett biológiai próbák lemezei. A teszt alapján kiderült: nem Tundrea a tettes. Akadt egy bíróság, amely ennek az ellenbizonyítéknak az alapján figyelembe vette a "koronatanú" hamis vallomásáról szóló hiteles nyilatkozatokat is. A bíróság elrendelte a börtönben sínylődő férfi azonnali szabadon bocsátását és az egész per újratárgyalását, amely még májusban megkezdődik.

A cellában tizenkét esztendőt letöltött Tundrea harminc kilót fogyott, teljesen fogatlanná vált. Az újságoknak elmondta: Nem nyugszik addig, amíg az ellene kimondott súlyos büntetés kiötlőit felelősségre nem vonják. Ha kell - hangsúlyozta -, meg sem áll a strasbourgi emberi jogi bíróságig, követelni fogja igazának bírósági kimondását és a megfelelő kártérítést.